Koat pitha
Mocno bananowa, bardzo słodka i bardzo smaczna przekąska indyjska. W Assamie nazywa się je kaot pitha. Pitha to określenie wszelkiego rodzaju smażonych przysmaków z mąki ryżowej. Doskonale pasuje do mango lassi - indyjskiego napoju z jogurtu, wody i owoców.
/źródło: Ko ko ko/
Koat pitha
Składniki:
(2 - 3 porcje)
2 dojrzale banany
1/3 szklanki cukru indyjskiego jaggery (cukier palmowy*)
szczypta soli
1/3 szklanki (40g) maki ryżowej
olej kokosowy lub z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
Banany rozgnieć widelcem (lekko i niezbyt dokładnie, aby pozostały grudki), dodaj cukier, sól i mąkę ryżową. Wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Przygotuj talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i 2 łyżki. Za pomocą 1 łyzki przekładaj masę na rozgrzany olej, smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Drugą (czystą) łyżką wyciągaj gotowe pitha z oleju i przekładaj na przygotowany talerz. Podawaj gorące lub ciepłe, chociaż na zimno też są smaczne:)
Smacznego!
* taki cukier można kupić w dobrcyh sklepach ze zdrową żywnością. Z powodzeniem można go również zastąpić trzcinowym