Cypryjskie koupes, czyli pierożki z kuskusu
Przedwczoraj przełączając kanały natknęłam się na program "My Greek Kitchen" na TLC. Zdążyłam tylko na końcówkę, ale jedno danie przykuło moją uwagę, mianowicie Koupes, które prowadzące zrobiły na imprezę. Odchodząc od telewizora wymarzyłam sobie, że zrobię je w najbliższym czasie. Miałam tylko jeden problem- prowadząca mówiła o pierożkach Guba, albo Gubes (przynajmniej tak to brzmiało), a ja przeszukałam cały internet i nic! Już nie pamiętam jakim cudem natknęłam się na nazwę Koupes (chyba czytając skrót tego odcinka), ale za chwilę okazało się, że to nie jedyny problem z nimi związany. Cypryjczycy używają składnika, którego w Polsce nie można dostać, a przynajmniej nie w zwykłym supermarkecie, o nazwie bulgur.Zdecydowałam się więc zastąpić go kuskusem. Nie wiem jak moje danie oceniliby Cypryjczycy, ale moja rodzina była bardzo zadowolona. Koupes podajemy z cytryną do skropienia i jemy rękami.
Cypryjskie koupes, czyli pierożki z kuskusu
[na ok. 15 pierożków]
Ciasto:
- 500g kuskusu
- 250g mąki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soli*
- 1 jajko
- ciepła woda
Farsz:
- 700g wieprzowego mięsa mielonego
- 2 cebule
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
+olej do smażenia, cytryny do podania
Przygotuj kuskus. Na każdym opakowaniu są szczegółowe instrukcje jak go przygotować, zwykle należy zalać osolonym wrzątkiem do wysokości kaszy i poczekać parę minut. Odstaw, aby wysechł. Przygotuj mięso- podsmaż na patelni dodając wyciśnięty ząbek czosnku i przypraw solą i pieprzem. Na początku na patelni pojawia się dużo wody z mięsa, poczekaj aż wyparuje i smaż jeszcze ok.10 minut. Połącz usmażone mięso w misce z posiekaną natką pietruszki, podsmaż cebulę tak, aby się zeszkliła i dodaj do mięsa. Pomieszaj składniki, przypraw cynamonem, solą i pieprzem.
Wracamy do ciasta. Dodaj do kuskusu wszystkie składniki poza ciepłą wodą. Ugnieć rękami. Dodawaj powoli tyle ciepłej wody, aby ciasto osiągnęło lepką konsystencję (mi wystarczyło ok. pół filiżanki).
Przygotuj tłuszcz. Koupes smażymy na głębokim tłuszczu. Należy pamiętać, że tłuszcz musi być naprawdę gorący, żeby nasze pierogi nie nasiąkły. Wlej do garnka sporą ilość, tak aby zakrył pierogi w całości.
Teraz czas na najtrudniejszy etap- lepienie. Najważniejsze jest, aby zmieścić w pierogu dużą ilość farszu nie niszcząc jego kształtu. Ulep z ciasta formę przypominającą jajko, zmocz palec w ciepłej wodzie i postaraj się wydrążyć w cieście jak największą dziurę, nie psując przy tym jego kształtu. W dziurze umieść farsz i zaklej palcami górę. Z ciasta muszą powstać "jajka", a farsz nie może wydobywać się na zewnątrz (w przeciwnym razie może się rozlecieć przy smażeniu). Aby lepiej zakleić ciasto można zamoczyć delikatnie ręce w ciepłej wodzie. Jeżeli w z jakiejś strony wychodzi farsz, "załataj" dodatkową ilością ciasta.
Ulepione koupes wsadź na głęboki olej i poczekaj aż osiągną brązowy kolor. Wyjmując z tłuszczu przełóż na na papierowe ręczniki, aby je odsączyć z tłuszczu. Koupes jemy rękami kropiąc cytryną w środku.
* aby ciasto było smaczne należy je solidnie posolić. Ale oczywiście nie można przesadzić- lepsze niedosolone niż przesolone. 1 łyżka jest tylko sugestią, najlepiej zrobić jeden "na próbę" i sprawdzić czy ilość soli jest odpowiednia.
Śliwka