Z okazji urodzin Męża „popełniłam” tort bezowy tzw. Dacquoise z masą daktylowo - adwokatową. Po prostu niebo w gębie- przepraszam za kolokwializm. Spróbujcie, bo to naprawdę nie jest trudne!
Kochani, wypieki świąteczne są u mnie obowiązkowe. Nie wyobrażam sobie żadnych Świąt bez domowego ciasta. Co roku próbuję przygotowywać coś innego, tym razem wybór padł na keksa. Robiłam go pierwszy raz i wyszedł rewelacyjny, więc gorąco polecam.
Sernik krakowski to jeden z tzw. serników-klasyków. Cechuje go kruchy spód, i charakterystyczna kratka na wierzchu . Masa serowa jest wilgotna i kremowa, z typowym aromatem skórki pomarańczowej i często z dodatkiem rodzynek. Bardzo smaczny!
Nigdy nie robiłam paschy. W mojej rodzinie nie było wielkanocnej tradycji przygotowywania tego deseru. Jak to ja mam w zwyczaju, wiadomo było, że prędzej czy później najdzie mnie ochota przygotowania paschy. No i naszła mnie właśnie w zeszłym roku. Uroczyście oświadczyłam mojej rodzinie, że ja robię w tym roku na święta paschę i już!
Rzadko piekę ciężkie, kremowe ciasta. Jednak z okazji urodzin postanowiłam zaszaleć. To ciasto jest pyszne, mimo, że treściwe, niezbyt słodkie. Warte upieczenia, ponieważ pracy przy nim jest naprawdę mało, a efekt ciekawy.
Taka baba to przede wszystkim symbol Wielkanocy. Dorodna, ładnie wyrośnięta, ozdobiona lukrem musi pojawiać się na moim świątecznym stole, obowiązkowo!
Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna.
To ponoć najlepsze ciasto świata, przynajmniej według Huffington Post. Nie wiem czy faktycznie najlepsze, ale jedno z najlepszych, jakie zrobiłam i jedno z najlepszych, jakie jadłam.
Tan wpis miał pojawić się już wczoraj, by na słodko rozpocząć majówkę. Niestety problemy techniczne sprawiły, że dopiero dziś przychodzę do Was z ciastem. Swoją drogą bardzo dobrym ciastem, prostym, a smacznym, wilgotnym i owocowym.
Czy najsmaczniejsze ciasta zawsze muszą być niezdrowe? Oczywiście, że nie! Nieprzekonanym polecam ten przepis. Jest naprawdę prosty i nie wymaga jakichś skomplikowanych składników. Po prostu kasza jaglana, twaróg, marchew, jabłka, rodzynki i parę innych podstawowych produktów. Upiekłam to ciasto na Wielkanoc i wszystkim bardzo smakowało. Gdybym nie powiedziała, że jest "dietetyczne", bez tłuszczu i z małą ilością cukru, pewnie nikt by się nie zorientował, bo jest tak pyszne, wilgotne i aromatyczne.