Tort jest naprawdę szybki w przygotowaniu. Wystarczy upiec biszkopt a przygotowanie kremu zajmuje 3 minuty. Tort w smaku jest bardzo czekoladowy a krem nadaje mu tylko lekkości. Mam nadzieję, że dacie się skusić… :-)
Tarta cytrynowa to klasyk wśród wypieków. Po raz pierwszy taką tartę jadłam na Pikniku Smakoszy w Lublinie w sierpniu ubiegłego roku. I od razu zakochałam się w niej. Moje kubki smakowe zostały dopieszczone do granic możliwości.
Uwielbiam ciasteczka fornetti!
Ile razy przechodzę obok stoiska, gdzie je wypiekają , zawsze muszę się na nie skusić!
(...) Chrupiące ciasto francuskie wypełnione nadzieniem.
U mnie sezonowo – z rabarbarem i płatkami migdałów – połączenie idealne!
Dziś mam dla Was kolejne ciacho z truskawkami.
W sklepach są coraz tańsze .. stragany robią się coraz bardziej pełne …
Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się obejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone!
Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne!
Bo zdjęcie mówi samo za siebie!
Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu i soczystymi truskawkami zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Dzisiejsza, moja propozycja, to rustykalne ciasto francuskie, z dodatkiem kwaskowego rabarbaru i pysznej, słodkiej, migdałowej masy. Bosssskie połączenie:) Paluszki lizać!
Pianka w różnych wersjach zagościła już na dobre na mojej stronie - bo delikatna, bo puszysta i lekkka oraz bardzo smaczna -ciasto wprost wyjątkowe, niedrogie i bardzo latwe do wykonania.
Do zrobienia dzisiejszej pianki użylam ricotty, która nadaje jej charakterystyczny dla tego typu serów posmak.
Cytrynowe, orzeźwiające , słodkie , a jednocześnie o delikatnym kwaskowatym posmaku – po takie przysmaki z przyjemnością sięgamy, kiedy za oknem robi się coraz bardziej gorąco.
Upałów co prawda jeszcze nie mamy, ale taka tarta jest świetnym pomysłem na każdą pogodę!
Zrobiona z mąki kukurydzianej , niesamowicie pachnąca cytrynami, a jednocześnie absolutnie nie kwaśna!
Wręcz przeciwnie – każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Zaczynamy od ciasteczkowego spodu, na to idzie warstwa karmelu, który nadaje całemu ciastu ten super sznyt - choć przyznajemy że powoduje iż ciasto robi się b.słodkie. Na karmel idzie prażone jabłko z galaretką, a na wierzch fenomenalna pianka z karmelem, mascarpone i kremówką. Jak to pisze aż chce się zjeść kawałek :)