Ciasto snikers

Dzisiaj miałam taki dzień, że wszystko szło mi pod górkę. Ciasto drożdżowe nie chciało mi wyrosnąć ale mimo to zaryzykowałam i postanowiłam je upiec. Całe szczęście, że nie wylądowało w koszu bo upiekło się wspaniale.
Teraz podam przepis nie na drożdżowe ciasto lecz wspaniałe kruche ciasto z kremem. Coś dla miłośników kajmaku i orzechów. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się przegryzło. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam, jest przepyszne. Należy przygotować blachę o wielkości 25x35 cm. ( Dobrze by było, żeby były trzy blachy takiej samej wielkości, ja miałam jedną)

Zdjęcie - Ciasto snikers - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ciasto:

600 g mąki pszennej

½ szklanki cukru

200 g masła lub margaryny

2 jajka

2 żółtka

3 łyżki miodu

2 łyżki mleka

2 łyżeczki sody

1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na polewę orzechową:

200 g posiekanych orzechów laskowych, ziemnych, włoskich ( do wyboru)

1 łyżka cukru

1 łyżka miodu

90 g masła lub margaryny

Składniki na budyń:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

700 ml mleka

4 łyżki cukru

Dodatkowo: Mała puszka masy kajmakowej ok 200 G

Zdjęcie - Ciasto snikers - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania polewy miodowo orzechowej:

W garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem i cukrem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodać posiekane orzechy i jeszcze chwilę całość gotujemy cały czas mieszając. Gotową polewę zdjąć z ognia i wystudzić. 

Sposób wykonania ciasta:

Z podanych składników zgnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i każdą rozwałkować na prostokąt o wielkości blachy. Pierwszą część ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na tą część ciasta równomiernie rozłożyć całą polewę orzechowo – miodową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni C. 

Po upieczeniu pierwszej części poczekać aż się trochę wystudzi i delikatnie wyjąć z blachy. Tak samo upiec kolejno drugi i trzeci placek (bez polewy) w tej samej temperaturze czyli 170 stopni C, tylko trochę krócej czyli 12 minut.
Przygotować budyń: Z 700 ml mleka zagotować 500 ml z cukrem. Resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko będzie się gotować, przelać budyń z mąkami i pogotować chwilę do momentu aż zgęstnieje energicznie mieszając. Po ugotowaniu wystudzić.
Na jedną część placka ( bez polewy) rozłożyć równomiernie wystudzony budyń, przykryć drugim plackiem ( bez polewy) i rozsmarować na nim równomiernie masę kajmakową. Masę kajmakowa przykryć ostatnim plackiem z plewą orzechowo miodową.
Ciasto wstawić na noc do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Smacznego :-)









Przepisy z tych kategorii

Biały lion
4

Biały lion

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Plecionka karmelowa z orzechami – przepis
1

Plecionka karmelowa z orzecham…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto krówka – przepis
10

Ciasto krówka – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jesienna Pani Walewska
44

Jesienna Pani Walewska

Malwinka Malwinka
Przepyszne

Snickers
65

Snickers

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Tort egipski
11

Tort egipski

kasia_h kasia_h
Kasia H. w kuchni