Ciasto snikers
Dzisiaj miałam taki dzień, że wszystko szło mi pod górkę. Ciasto drożdżowe nie chciało mi wyrosnąć ale mimo to zaryzykowałam i postanowiłam je upiec. Całe szczęście, że nie wylądowało w koszu bo upiekło się wspaniale.
Teraz podam przepis nie na drożdżowe ciasto lecz wspaniałe kruche ciasto z kremem. Coś dla miłośników kajmaku i orzechów. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się przegryzło. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam, jest przepyszne. Należy przygotować blachę o wielkości 25x35 cm. ( Dobrze by było, żeby były trzy blachy takiej samej wielkości, ja miałam jedną)
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
½ szklanki cukru
200 g masła lub margaryny
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody
1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na polewę orzechową:
200 g posiekanych orzechów laskowych, ziemnych, włoskich ( do wyboru)
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu
90 g masła lub margaryny
Składniki na budyń:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
700 ml mleka
4 łyżki cukru
Dodatkowo: Mała puszka masy kajmakowej ok 200 G
Sposób wykonania polewy miodowo orzechowej:
W garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem i cukrem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodać posiekane orzechy i jeszcze chwilę całość gotujemy cały czas mieszając. Gotową polewę zdjąć z ognia i wystudzić.
Sposób wykonania ciasta:
Z podanych składników zgnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i każdą rozwałkować na prostokąt o wielkości blachy. Pierwszą część ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na tą część ciasta równomiernie rozłożyć całą polewę orzechowo – miodową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni C.
Po upieczeniu pierwszej części poczekać aż się trochę wystudzi i delikatnie wyjąć z blachy. Tak samo upiec kolejno drugi i trzeci placek (bez polewy) w tej samej temperaturze czyli 170 stopni C, tylko trochę krócej czyli 12 minut.
Przygotować budyń: Z 700 ml mleka zagotować 500 ml z cukrem. Resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko będzie się gotować, przelać budyń z mąkami i pogotować chwilę do momentu aż zgęstnieje energicznie mieszając. Po ugotowaniu wystudzić.
Na jedną część placka ( bez polewy) rozłożyć równomiernie wystudzony budyń, przykryć drugim plackiem ( bez polewy) i rozsmarować na nim równomiernie masę kajmakową. Masę kajmakowa przykryć ostatnim plackiem z plewą orzechowo miodową.
Ciasto wstawić na noc do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Smacznego :-)