Najlepsze ciasto świata - Verdens Beste czyli Kvæfjordkake
To ponoć najlepsze ciasto świata, przynajmniej według Huffington Post. Nie wiem czy faktycznie najlepsze, ale jedno z najlepszych, jakie zrobiłam i jedno z najlepszych, jakie jadłam. Moje wyszło "nieco" nieforemne i beza za bardzo siadła, może użyłam zbyt drobnego cukru.
Ciasto:
150 g masła
125 g cukru
150 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
5 łyżek mleka
Beza:
5 białek
6-8 łyżek drobnego cukru
100 g płatków migdałowych
Masa:
200-250 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru waniliowego albo 2-3 łyżki drobnego cukru i pasta waniliowa
Najpierw zrobiłam ciasto: z masła i cukru ukręciłam puszysta masę. Dodałam żółtka i szczyptę cukru i utarłam całość na gładka masę. Dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodałam mleko. Masa musi być gładka i bez grudek.
Następnie ubiłam białka na sztywno - z dodatkiem cukru.
Przełożyłam ciasto na blachę wysmarowana olejem i i wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładziłam wierzch i na to nałożyłam ubite na sztywno białka. Wierzch posypałam płatkami migdałów. Wstawiłam całość do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na 30 minut.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciast przekroiłam na pół. Ze śmietany i cukru ubiłam bardzo gęsta bitą śmietanę. Posmarowałam nią jedną część ciasta i położyłam na nim druga połowę ciasta - bezą do góry.
Gotowe.