Ciasto z kaszą jaglaną
Czy najsmaczniejsze ciasta zawsze muszą być niezdrowe? Oczywiście, że nie! Nieprzekonanym polecam ten przepis. Jest naprawdę prosty i nie wymaga jakichś skomplikowanych składników. Po prostu kasza jaglana, twaróg, marchew, jabłka, rodzynki i parę innych podstawowych produktów. Upiekłam to ciasto na Wielkanoc i wszystkim bardzo smakowało. Gdybym nie powiedziała, że jest "dietetyczne", bez tłuszczu i z małą ilością cukru, pewnie nikt by się nie zorientował, bo jest tak pyszne, wilgotne i aromatyczne. Lubię w nim również to, że można łatwo modyfikować je na różne sposoby: zmieniać proporcje marchewki i jabłek, zastąpić je i rodzynki innymi owocami lub dodać jakieś przyprawy czy esencje.
Ciasto z kaszą jaglaną
- 100g suchej kaszy jaglanej
(250g po ugotowaniu)
- 5 jajek
- 100g brązowego cukru
- 250g białego sera
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 75g mąki
- 100g rodzynek
(lub innych suszonych owoców)
- garść płatków owsianych
1) Ugotować kaszę i odstawić do przestygnięcia.
2) W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na lekką masę.
3) Dodawać stopniowo twaróg, miksując na niskich obrotach.
4) Dodać marchew startą na tarce o małych oczkach oraz jabłka starte na dużych.
5) Do masy wmieszać mąkę i rodzynki.
6) W czystej misce ubić białka na sztywną pianę.
7) Wmieszać ją delikatnie do reszty ciasta.
8) Przelać je do nasmarowanej i posypanej bułką tartą blachy o wymiarach ok. 25x30 cm.
9) Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 minut.
Przepis z tej strony.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 18
Kaloryczność jednej porcji: 120 kcal