Orkiszowe ciasto z rabarbarem

Orkiszowe ciasto z rabarbarem

Moje pierwsze ciasto z rabarbarem w tym sezonie. Polecam je bo jestem pewna, że Wam posmakuje. I przypominam, że jeszcze dzisiaj można wziąć udział w kakaowym konkursie. Wyniki zostaną ogłoszone wieczorem.

Zdjęcie - Orkiszowe ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 160 g miękkiego masła
  • 350 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 g  rabarbaru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • cukier puder do posypania


Rozgrzać piekarnik do 180 C. Masło i brązowy cukier ubijać mikserem przez 5 minut na kremową masę. Dodać jajka, ubijając cały czas. Dodać wanilię, obie mąki,  proszek, sodę, sól. Ubijać mikserem do połączenia składników, następnie dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar i dodać razem ze startą skórką pomarańczową, wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm   wyłożyć  papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki.  Piec przez 50-60 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów