Baba drożdżowa wielkanocna (Neli Rubinstein)
Mam sporą słabość do „drożdżowego”. Kawałek takiej babki, ciepłe kakao i od razu dzień zaczyna się lepiej!
Ale taka baba to przede wszystkim symbol Wielkanocy. Dorodna, ładnie wyrośnięta, ozdobiona lukrem musi pojawiać się na moim świątecznym stole, obowiązkowo!
Babka z tego przepisu nie kruszy się, jest aromatyczna i naprawdę pyszna- warta godzin wyrastania i czekania :)
Baba drożdżowa wielkanocna (Neli Rubinstein) Składniki- zaczyn
- drożdże świeże - 40 g
- cukier - 1/2 łyżki
- mleko - 1/4 szklanki
- ciasto
- mąka pszenna - 2 szklanki
- mleko - 3/4 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- cukier - 1/2 szklanki
- żółtka - 5 szt
- masło - 60 g, miękkie (plus do wysmarowania foremki)
- kandyzowana skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
- rodzynki - 1/2 szklanki
Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsyp szklankę mąki, dokładnie rozmieszaj ją z podgrzanym (letnim) mlekiem i solą. Wlej zaczyn, połącz. Dodaj cukier, żółtka, masło, skórkę pomarańczową oraz esencję waniliową i pozostałą mąkę. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (ok. 15 minut).
Misę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na ok. 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Dodaj rodzynki, wymieszaj.
Gotowe przełóż do foremki nasmarowanej masłem i wysypanej odrobiną mąki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia- na ok. 1-1 i 1/2 godziny. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 35 minut.