Mazurek marcepanowy z bakaliami
Mniam mniam, sama słodycz. Wspaniały mazurek z marcepanem, suszonymi śliwkami i rodzynkami.
Mazurek marcepanowy z bakaliami składniki (na formę ok.20cm x 30cm):- kruchy spód do mazurka
- 120g masy marcepanowej
- 150g bakalii (rodzynek, suszonych śliwek)
- 2 jajka
- 1 białko
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Na wystudzony spód do mazurka ścieram na tarce o grubych oczkach masę marcepanową. Na to wysypuję bakalie.
Jajka roztrzepuję z cukrem na puszystą masę, dodaję masło i przyprawy, mieszam wszystko i wylewam na ciasto.
Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 1900C na 30 minut.