Baba czekoladowa z charakterem dla NieAlergika

Baba czekoladowa z charakterem dla NieAlergika

Zdjęcie - baba czekoladowa z charakterem dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ulubiona baba babci, upieczona przez wnuczkę z przepisu Nigelli L. Baaaardzo czekoladowa z wyraźną nutką pomarańczy. Mroczna, ale pyszna. Nie nazbyt słodka, z charakterem. Dla NieAlergika, niestety.
Po wielkanocne słodkości dla alergików zapraszam do mojej książki. W dziale "Wielkanoc" znajdziecie dziesięć typowych, świątecznych przepisów, m. in. na sernik na zimno (bez sera i nie z orzechów), baby, mazurki, paschę bezglutenową i drobne słodkości w kształcie jajek. Naprawdę smaczne!
Należy przygotować:
250 g mąki

250 ml mleka

200 g cukru

90 ml roztopionego masła

1 duże jajko (lub 2 małe)

3 pełne łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

łyżeczkę cukru z wanilią

150 g gorzkiej czekolady w kawałkach

2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej

kieliszek mocnego alkoholu

Dobrze wymieszać suche składniki (prócz skórki i czekolady), dodać mokre i zmiksować na gładką masę. Wrzucić grubo posiekaną czekoladę oraz skórkę z pomarańczy i dobrze wymieszać. Masę wylać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy na babkę, wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 175 stopni i piec do suchego patyczka, ok. 35 minut.

Kategorie przepisów