Pozostalo mi kilka sztuk podluznych biszkoptow i tak od pewnego czasu przygladalam im sie,myslac-do czego was użyję. Doczekaly sie,mamy wlasnie pychotkę, absolutnie delikatna piankę.
Były już kotlety z kalafiora, przyszedł czas na eksperyment z brokułem. I ten w pełni się powiódł. Kotlety są pyszne same w sobie, choć - jak to u mnie mogliście zobaczyć wielokrotnie - niemal wszystko pakuje do burgerów :) Jestem od nich totalnie uzależniona i jadam w tysiącach kombinacji.
Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa jest przygotowywana w moim domu od lat. Bardzo wpisuje się w klimat Świąt Wielkanocnych dzięki jajkom, które są jednym z dwóch głównych składników sałatki. Podsmażane na maśle pieczarki, chrupiące korniszony i pachnąca natka pietruszki to składniki idealne łączące się z jajkami. T
Zachwycilam sie ciastem sypanym i juz spieszę,by wykorzystać je w kolejnym moim przepisie na wyjątkowe ciasto,z udzialem sera,jablek i bananów. Nazwę proszę potraktowac nieco z przymróżeniem oka,natomiast ciasto,uważam za jedno z najlepszych pieczonych przeze mnie .
Gdy przychodzi Wiosna, należy wykorzystywać ją maksymalnie! Nareszcie można się cieszyć nowalijkami. Korzystajmy z nich, póki są i kuszą nas ze straganów, byśmy je tylko wzięli ze sobą do koszyka, a w domu przerobili na coś pysznego. Kolor zielony dominuje wokół i jego świeżość napawa nas chęcią do życia. Dlatego powstała pachnąca świeżą miętą tarta, której nie dało się nazwać inaczej, jak „Greenpeace”.
Deser proponuję wykonać w mniejszych naczyniach, jest bardzo apetyczny, ale sycący zarazem. Krokant nadaje musowi ciekawą konsystencję, a skórka pomarańczowa i truskawki stanowią kwaskowate przełamanie słodyczy czekolady. Deser pochłania niewiele czasu, warto jednak skonsumować go w dniu przygotowania.
Na dzisiejszy obiad lub jako przekąskę proponuję kotleciki z kaszy jaglanej i jogurtem cytrynowo-czosnkowym. Są zdrowe i pyszne oraz bardzo delikatne, świetnie się komponują wraz z jogurtem... Polecam
Cukier różany, idealnie nadaje się do dekoracji słodkich wypieków, deserów czy lodów. Z powodzeniem, zastąpi również zwykły cukier lub cukier waniliowy i nada naszym słodkościom wspaniałego różanego aromatu.
Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Na działce jest totalny wysyp, więc jem na okrągło. Na śniadanie, obiad i kolację. Truskawki z cukrem, ze śmietaną, z lodami, truskawki z truskawkami ;) Tym razem prostota w czystej formie, bezbłędna w smaku. Pieczone, przesłodkie truskawki w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie, przykryte cienką warstwą kruszonki. Do tego obowiązkowo lody! Niebo...