Mus czekoladowy z krokantem i truskawkami

Mus czekoladowy z krokantem i truskawkami

Deser proponuję wykonać w mniejszych naczyniach, jest bardzo apetyczny, ale sycący zarazem. Krokant nadaje musowi ciekawą konsystencję, a skórka pomarańczowa i truskawki stanowią kwaskowate przełamanie słodyczy czekolady. Deser pochłania niewiele czasu, warto jednak skonsumować go w dniu przygotowania.

Zdjęcie - Mus czekoladowy z krokantem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Składniki: 6 porcji
Czas przygotowania: 30 min
300 ml śmietany 36%
90 g czekoladowych ciasteczek
2 łyżki masła
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
starta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
2 garście posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki brązowego cukru



Przygotowanie:
1. Ciasteczka i masło wsypujemy do blendera i siekamy do uzyskania okruchów, przekładamy ciasteczka na dno 6 szklaneczek, dociskamy
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
3. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę, dolewamy czekoladę
4. Śmietanę ubijamy do uzyskania łagodnych wierzchołków, na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny
5. Skórkę z pomarańczy należy sparzyć wrzątkiem, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do musu
6. Krokant - Orzechy siekamy, na patelni rozpuszczamy brązowy cukier, uważamy żeby nie zaczął się przypalać, powinien mieć bursztynowy kolor, wrzucamy posiekane orzechy, mieszamy żeby pokryły się równomiernie karmelem, zdejmujemy z ognia, czekamy aż chwilę przestygną i rozdrabniamy je za pomocą blendera
7. Połowę ubitej śmietany mieszamy za pomocą szpatułki z musem czekoladowym, dodajemy krokant, delikatnie mieszamy i przekładamy do przygotowanych szklaneczek, na wierzchu wykładamy resztę śmietany, dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą


Mus czekoladowy z aromatem pomarańczy i chrupiącym krokantem!

Zdjęcie - Mus czekoladowy z krokantem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mus czekoladowy z krokantem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mus czekoladowy z krokantem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów