Tarta z cebulą oraz grillowaną cukinią i serem camembert oraz czerwonym pieprzem
Tarta powstała specjalnie na edycję Najedzeni Fest pod hasłem „Slow food”.
Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
1 średnia cukinia
1 łyżka oliwy
2 cebule
2 łyżki masła
200 g śmietany 18%
2 jajka + 1 białko pozostałe z ciasta
100 g sera camembert
czerwony pieprz
sól, czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.
Nadzienie:
Umyć cukinię i pociąć na plasterki o grubości ok. 0,5 cm (nie obierać), wymieszać z oliwą i podpiec na patelni grillowej, aby powstały charakterystyczne paseczki od grilla. Obrać cebulę, pokroić w półksiężyce i zeszklić na maśle. Wymieszać śmietanę, jajka, białko, dodać sól oraz czarny pieprz do smaku. Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku, ułożyć na nim cebulę, a na niej cukinię i zalać całość masą, a następnie piec ok. 30. Pokroić camembert, ułożyć na cukinii i doprawić świeżo zmielonym czerwonym pieprzem, a następnie jeszcze zapiekać przez ok. 5-10 minut.