Ciasto z pianka budyniowo-serowa na biszkoptach
Pozostalo mi kilka sztuk podluznych biszkoptow i tak od pewnego czasu przygladalam im sie,myslac-do czego was użyję. Doczekaly sie,mamy wlasnie pychotkę, absolutnie delikatna piankę. Ciasto z zalozenia mialo byc "male",bo okazalo się też, że mam w lodówce tylko jedno opakowanie serka ricotta. Ciasto -pianka rozplywa sie w ustach-polecam!
Zapraszam!
Ciasto z pianką budyniowo-serową na biszkoptach
Składniki na keksowkę
.250 gr sera ricotta
.120 gr masla miekkiego
.200 gr cukru pudru
.4 jajka
.1 budyn ( duży,bez cukru )
.sok z połowy cytryny
.skórka otarta z polowy cytryny
.5 truskawek
.10 szt.podluznych biszkoptów
Wykonanie:
Forme keksowke smarujemy maslem i pudrujemy bulką tartą.
Piekarnik nagrzewamy do 180st.C.
Bialka oddzielamy od żóltek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,potem powoli dodajemy połowę cukru pudru-odstawiamy.
Maslo miekkie ucieramy z pozostalym cukrem pudrem,potem dodajemy żółtka,ser ricotta, sok z cytryny i otarta skórkę,następnie budyn - wszystko miksujemy krotko,tylko do polaczenia skladnikow.
Do masy dodajemy ubite bialka i delikatnie mieszamy.
Dno foremki wykladamy biszkoptami,pozostawiamy 3 szt.
Ciasto wylewmy na biszkopty,na wierzch wykladamy pokrojone w czastki truskawki i posypujemy gore pozostalymi biszkoptami,ktore po prostu miazdzymy w palcach, nastepnie wszystko lekko dociskamy.
Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 55 min.-studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Podajemy posypane cukrem pudrem
Smacznego!