Ciasto z pianka budyniowo-serowa na biszkoptach

Ciasto z pianka budyniowo-serowa na biszkoptach

Pozostalo mi kilka sztuk podluznych biszkoptow i tak od pewnego czasu przygladalam im sie,myslac-do czego was użyję. Doczekaly sie,mamy wlasnie pychotkę, absolutnie delikatna piankę. Ciasto z zalozenia mialo byc "male",bo okazalo się też, że mam w lodówce tylko jedno opakowanie serka ricotta. Ciasto -pianka rozplywa sie w ustach-polecam!

Zapraszam!

Zdjęcie - Ciasto z pianka budyniowo-serowa na biszkoptach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z pianka budyniowo-serowa na biszkoptach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z pianką budyniowo-serową na biszkoptach

Składniki na keksowkę

.250 gr sera ricotta

.120 gr masla miekkiego

.200 gr cukru pudru

.4 jajka

.1 budyn ( duży,bez cukru )

.sok z połowy cytryny

.skórka otarta z polowy cytryny

.5 truskawek

.10 szt.podluznych biszkoptów

Wykonanie:

Forme keksowke smarujemy maslem  i pudrujemy bulką tartą.

Piekarnik nagrzewamy do 180st.C.

Bialka oddzielamy od żóltek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,potem powoli dodajemy połowę cukru pudru-odstawiamy.

Maslo miekkie ucieramy z pozostalym cukrem pudrem,potem dodajemy żółtka,ser ricotta, sok z cytryny i otarta skórkę,następnie budyn - wszystko miksujemy krotko,tylko do polaczenia skladnikow.

Do masy dodajemy ubite bialka i delikatnie mieszamy.

Dno foremki wykladamy biszkoptami,pozostawiamy 3 szt.

Ciasto wylewmy na biszkopty,na wierzch wykladamy pokrojone w czastki truskawki i posypujemy gore pozostalymi biszkoptami,ktore po prostu miazdzymy w palcach, nastepnie wszystko lekko dociskamy.

Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 55 min.-studzimy przy otwartych drzwiczkach.

Podajemy posypane cukrem pudrem

Smacznego!

 

 

 

Kategorie przepisów