Crumble z truskawkami i czekoladą / Truskawki zapiekane pod kruszonką
Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Na działce jest totalny wysyp, więc jem na okrągło. Na śniadanie, obiad i kolację. Truskawki z cukrem, ze śmietaną, z lodami, truskawki z truskawkami ;)
Tym razem prostota w czystej formie, bezbłędna w smaku. Pieczone, przesłodkie truskawki w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie, przykryte cienką warstwą kruszonki. Do tego obowiązkowo lody! Niebo...
Składniki
- 1/3 kostki masła (ok. 70 g)
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kg truskawek
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- lody
Truskawki przepłukać i odszypułkować. Czekoladę drobno posiekać. Masło, cukier i mąkę rozetrzeć w dłoniach tworząc kruszonkę.
Do naczyń żaroodpornych włożyć truskawki, posypać je czekoladą, a na koniec kruszonką. Zapiekać przez 20-30 minut - aż wierzch się ładnie zarumieni.
Podawać na ciepło z lodami.