Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej

Zdjęcie - Kotlety z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na dzisiejszy obiad lub jako przekąskę proponuję kotleciki z kaszy jaglanej i jogurtem cytrynowo-czosnkowym. Są zdrowe i pyszne oraz bardzo delikatne, świetnie się komponują wraz z jogurtem... Polecam

na ok 10 kotlecików

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1 łyżeczka soli  dałam 1/4 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka otrąb owsianych 
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 strączka czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • olej rzepakowy do smażenia 

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem łyżeczki kurkumy -ja jej nie solę.

Cebulę pokroić w kostkę wraz z czosnkiem podsmażyć na minimalnej ilości oleju. Do przestudzonej  kaszy dodać cebulę wraz z czosnkiem, drobno pokrojony szczypiorek oraz natkę pietruszki, jajko oraz drobno pokrojoną paprykę. Całość doprawić solą i pieprzem i wymieszać z mąką i otrębami - ewentualnie zwiększyć odrobinę tak aby można było formować kotleciki. Ciasto podzielić na małe kulki ręce obsypać mąką wtedy ciasto będzie się mniej kleiło do rąk - lekko spłaszczać. Patelnię rozgrzać z minimalną ilością oleju lub na teflonowej bez tłuszczu, smażyć na rumiano z obu stron.

Jogurt czosnkowo - cytrynowy

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • otarta skórka z połowy cytryny

Czosnek przetrzeć przez praskę i wymieszać z jogurtem dodać sok oraz otartą skórkę z cytryny - wymieszać,  na końcu doprawić solą i pieprzem.

Podawać do kotletów

oryginał

Zdjęcie - Kotlety z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotlety z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów