Kotlety z kaszy jaglanej
Na dzisiejszy obiad lub jako przekąskę proponuję kotleciki z kaszy jaglanej i jogurtem cytrynowo-czosnkowym. Są zdrowe i pyszne oraz bardzo delikatne, świetnie się komponują wraz z jogurtem... Polecam
na ok 10 kotlecików
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka soli dałam 1/4
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka otrąb owsianych
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/2 strączka czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem łyżeczki kurkumy -ja jej nie solę.
Cebulę pokroić w kostkę wraz z czosnkiem podsmażyć na minimalnej ilości oleju. Do przestudzonej kaszy dodać cebulę wraz z czosnkiem, drobno pokrojony szczypiorek oraz natkę pietruszki, jajko oraz drobno pokrojoną paprykę. Całość doprawić solą i pieprzem i wymieszać z mąką i otrębami - ewentualnie zwiększyć odrobinę tak aby można było formować kotleciki. Ciasto podzielić na małe kulki ręce obsypać mąką wtedy ciasto będzie się mniej kleiło do rąk - lekko spłaszczać. Patelnię rozgrzać z minimalną ilością oleju lub na teflonowej bez tłuszczu, smażyć na rumiano z obu stron.
Jogurt czosnkowo - cytrynowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- otarta skórka z połowy cytryny
Czosnek przetrzeć przez praskę i wymieszać z jogurtem dodać sok oraz otartą skórkę z cytryny - wymieszać, na końcu doprawić solą i pieprzem.
Podawać do kotletów
oryginał