Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą oraz płatki owsiane, a cukier zastąpiłam miodem i stewią.
Jest niesamowicie pyszny, lekki, absolutnie nie suchy … a do tego obłędnie pachnie korzennymi przyprawami.
Ciężko się od niego oderwać i gwarantuję, że nawet wielbiciele tradycyjnych, świątecznych wypieków sięgną z przyjemnością po dokładkę!
Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami, który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości!
Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie znika – najlepszy jeszcze gorący, prosto z piekarnika!
Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego białka roślinnego, które można potraktować jako deser, przekąskę po ćwiczeniach, zabrać do pracy lub szkoły. Podajemy je z lekko kwaskowatymi sosami owocowymi, nasz ulubiony to mango z limonką.
Najbliższy okazał się przepis Nigelli, różniąc się jedynie dodatkiem kakao. Jej przepisy sprawdzają się mi za każdym razem, więc i tym razem się nie rozczarowałam. Drobną modyfikacją był użycie orzechów włoskich zamiast migdałów, co często praktykujemy przy Herrentorte. Sprawdziły się doskonale!
Semifreddo bowiem to rodzaj włoskich lodów; idealne dla tych, którzy nie mają maszynki (albo nie mają na nią miejsca w zamrażarce). Osobno ubija się żółtka, białka i kremówkę, a potem wszystko delikatnie łączy, dorzucając ulubione dodatki.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.Masło rozpuścić. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać po 1 łyżce stewii, ciągle ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać otręby, mak, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Pleśniak to ciasto, które piekłam z moją ciocią (mistrzynią wypieków w naszej rodzinie) kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką. W majowym nastroju wracam więc do smaków z dzieciństwa i do mojego pleśniaka dodaję rabarbar, którego piękne zielono-różowe łodygi przytargałam dziś ze straganu.
Ciasto Kinder Maxi King bez pieczenia inspirowane popularnym batonikiem to kolejna dawka słodyczy dla wielbicieli słodkich deserów. To znakomita propozycja dla dzieci na domowe przyjęcia, pyszny i prosty w przygotowaniu smakołyk.
Ostatnio upiekłam bezglutenowy ryżowy sernik z borówkami i tegorocznym jagodowym dżemem, był przepyszny. Troszkę jak wielki pudding, trochę jak sernik a do tego ciasteczkowy spód.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem i zmielonymi orzechami. Odstawić. Jabłko obrać i drobno pokroić. Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać jajko z wodą, dodać ostudzone masło...
Ciasto smakuje obłędnie, jest delikatne i ma piękny kolor – mimo dodatku szpinaku jest on absolutnie niewyczuwalny w smaku! Postanowiłam przygotować coś jeszcze z jego dodatkiem i już po chwili cieszyłam się smakiem pysznej babki szpinakowej z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczą.
To taka niedziela u babci. Klasyczny, ucierany placek ze śliwkami. Taki bez żadnych szaleństw, ale przy tym pyszny. Z pachnącym masłem i wanilią ciastem, chrupiącą kruszonką na wierzchu.
Przygotowanie tortu z lodami to tzw. "pestka" lub "bułka z masłem". Wystarczy niewiele pracy, niewiele czasu, a efekt końcowy zachwyca i sprawia mega przyjemność. Zarówno przyjemność jedzenia, jak i przyjemność dla oka.