Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix
Trochę zdrowej egzotyki za niewielką cenę :). Ciasto pieczemy z białej fasoli i zmiksowanych wiórków kokosowych, bez mąki i cukru, ale używamy białej czekolady i opcjonalnie niewielkiej ilości cukru różanego do posypania, z którego można zrezygnować. Część wiórków można też dodać w całości, będą wówczas wyczuwalne w cieście po upieczeniu.
Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego białka roślinnego, które można potraktować jako deser, przekąskę po ćwiczeniach, zabrać do pracy lub szkoły. Podajemy je z lekko kwaskowatymi sosami owocowymi, nasz ulubiony to mango z limonką.
Czas przygotowania: 65 minut lub 50 minut z thermomixem Porcje: formę do pieczenia o średnicy 24 cm
Składniki:
Sos mango:
Ciasto
Wersja na thermomix:
Ciasto
Sos mango
Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego białka roślinnego, które można potraktować jako deser, przekąskę po ćwiczeniach, zabrać do pracy lub szkoły. Podajemy je z lekko kwaskowatymi sosami owocowymi, nasz ulubiony to mango z limonką.
Czas przygotowania: 65 minut lub 50 minut z thermomixem Porcje: formę do pieczenia o średnicy 24 cm
Składniki:
- 420 g białej fasoli odsączonej i wypłukanej
- 200 g wiórków kokosowych
- 110 g oleju kokosowego
- 100 g ksylitolu (lub cukru)
- 70 g białej czekolady
- 4 jajka
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
Sos mango:
- 2 dojrzałe mango
- sok z 1/2 limonki
Ciasto
- Formę do pieczenia wyłóż papierem. W rondlu podgrzej olej kokosowy, zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść, lekko przestudź.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
- Wiórki kokosowe zmiksuj porcjami w młynku do kawy.
- Fasolę, banana, roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, zmiksuj mikserem na gładkie puree.
- Jajka, ksylitol, szczyptę soli, ubijaj 1 minutę na wysokich obrotach, dodaj fasolę i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
- Przełóż ciasto do formy, wstaw do piekarnika, piecz 35-40 minut (do suchego patyczka).
- Mango obierz, pokrój w kostkę, dodaj sok z limonki, zmiksuj na gładkie puree.
- Podawaj schłodzony lub na ciepło.
Wersja na thermomix:
Ciasto
- Formę do pieczenia wyłóż papierem. W rondlu podgrzej olej kokosowy, zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść, lekko przestudź.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
- Wiórki kokosowe zmiksuj 40 s./obr.10, przełóż do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włóż fasolę, banana, roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, zmiksuj 1 min/obr.7, przełóż do miski z wiórkami.
- Do naczynia miksującego włóż jajka, ksylitol, szczyptę soli, zmiksuj 1 min/obr.6. Dodaj fasolę, wiórki kokosowe, zmiksuj 40 s./obr.4.
- Przełóż ciasto do formy, wstaw do piekarnika, piecz 40 minut (do suchego patyczka).
Sos mango
- Mango obierz, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj sok, zmiksuj na gładkie puree 1 minuta/obr. 10.
- Podawaj schłodzony lub na ciepło.