Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix

Trochę zdrowej egzotyki za niewielką cenę :). Ciasto pieczemy z białej fasoli i zmiksowanych wiórków kokosowych, bez mąki i cukru, ale używamy białej czekolady i opcjonalnie niewielkiej ilości cukru różanego do posypania, z którego można zrezygnować. Część wiórków można też dodać w całości, będą wówczas wyczuwalne w cieście po upieczeniu.

Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego białka roślinnego, które można potraktować jako deser, przekąskę po ćwiczeniach, zabrać do pracy lub szkoły. Podajemy je z lekko kwaskowatymi sosami owocowymi, nasz ulubiony to mango z limonką.

Zdjęcie - Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 65 minut lub 50 minut z thermomixem Porcje: formę do pieczenia o średnicy 24 cm
Składniki:
  • 420 g białej fasoli odsączonej i wypłukanej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 110 g oleju kokosowego
  • 100 g ksylitolu (lub cukru)
  • 70 g białej czekolady
  • 4 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Sos mango:
  • 2 dojrzałe mango
  • sok z 1/2 limonki
Przygotowanie:

Ciasto
  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem. W rondlu podgrzej olej kokosowy, zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść, lekko przestudź.
  2. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
  3. Wiórki kokosowe zmiksuj porcjami w młynku do kawy.
  4. Fasolę, banana, roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, zmiksuj mikserem na gładkie puree.
  5. Jajka, ksylitol, szczyptę soli, ubijaj 1 minutę na wysokich obrotach, dodaj fasolę i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  6. Przełóż ciasto do formy, wstaw do piekarnika, piecz 35-40 minut (do suchego patyczka).
Sos mango
  1. Mango obierz, pokrój w kostkę, dodaj sok z limonki, zmiksuj na gładkie puree.
  2. Podawaj schłodzony lub na ciepło.

Zdjęcie - Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wersja na thermomix:

Ciasto
  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem. W rondlu podgrzej olej kokosowy, zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść, lekko przestudź.
  2. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
  3. Wiórki kokosowe zmiksuj 40 s./obr.10, przełóż do innego naczynia.
  4. Do naczynia miksującego włóż fasolę, banana, roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, zmiksuj 1 min/obr.7, przełóż do miski z wiórkami.
  5. Do naczynia miksującego włóż jajka, ksylitol, szczyptę soli, zmiksuj 1 min/obr.6. Dodaj fasolę, wiórki kokosowe, zmiksuj 40 s./obr.4.
  6. Przełóż ciasto do formy, wstaw do piekarnika, piecz 40 minut (do suchego patyczka).

Sos mango
  1. Mango obierz, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj sok, zmiksuj na gładkie puree 1 minuta/obr. 10.
  2. Podawaj schłodzony lub na ciepło.
Zdjęcie - Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy