Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką
To taka niedziela u babci. Klasyczny, ucierany placek ze śliwkami. Taki bez żadnych szaleństw, ale przy tym pyszny. Z pachnącym masłem i wanilią ciastem, chrupiącą kruszonką na wierzchu.
Możecie jednak i z nim poeksperymentować. Szczypta cynamonu lub kardamonu zmieni ten deser w korzenny, jesienny przebój.
Podane proporcje na foremkę o ok. 28 cm średnicy.
Składniki- masło - 100 g
- cukier - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- kwaśna śmietana - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna - 1 i 1/4 sklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- wierzch i kruszonka
- śliwki - ok. 10 szt
- cukier brązowy - 3 łyżki
- mąka pszenna - 5 łyżek
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając wbij jajka, a następnie dodaj esencję waniliową i śmietanę. Dodaj suche składniki- mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Odłóż ok. 3 łyżki masy, a resztę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Do pozostałych 3 łyżek ciasta, dodaj cukier brązowy, mąkę i proszek do pieczenia. Rozdrobnij palcami na kruszonkę.
Na wierzchu ciasta ułóż połówki śliwek, na nich zaś rozłóż kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, na ok. 45 minut. Podawaj oprószone cukrem pudrem.