Otrębowe ciasto z makiem i migdałami z polewą karmelową, posypane ciastkami amaretti
Otrębowe ciasto z makiem i migdałami z polewą karmelową, posypane ciastkami amaretti
/tortownica o średnicy 23 cm/
1 i 1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
3 łyżki stewii
1/2 szklanki suchego maku
100g posiekanych migdałów
70g suszonej żurawiny
4 jajka
140g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromat migdałowego
polewa:
90g czekolady karmelowej
1 łyżeczka masła
kilka ciasteczek amaretti
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuścić. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać po 1 łyżce stewii, ciągle ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać otręby, mak, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wlać masło (nie musi być zimne). Ponownie wymieszać. Dodać aromat, migdały i żurawinę. Zamieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 50 minut. Wyjąć i ostudzić. W międzyczasie rozpuścić czekoladę z masłem. Polać przygotowaną polewą ciasto, posypać je posiekanymi ciasteczkami amaretti. Smacznego!