Ciasto dyniowe z masą serową
![Ciasto dyniowe z masą serową](/obrazek/duze/ciasto-dyniowe-z-masa-serowa-394155.jpeg)
![Zdjęcie: Ciasto dyniowe z masą serową Zdjęcie - Ciasto dyniowe z masą serową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/394157.jpeg)
![Zdjęcie: Ciasto dyniowe z masą serową Zdjęcie - Ciasto dyniowe z masą serową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/394156.jpeg)
Jako psychodietetyk zajmuję się też edukacją żywieniową jednak po miesiącach doświadczeń wiem, że po pierwsze nie każdy chce korzystać z mojej wiedzy, po drugie nie każdy jest gotowy by z niej korzystać, a po trzecie nikogo na siłę nie przekonuję, że tradycyjna dieta przeciętnego Europejczyka jest niezdrowa. Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem to chętnie z taką osobą współpracuję, nie zmieniam jednak nawyków żywieniowych rodziny i znajomych za wszelką cenę. Moi goście jednak w czasie wizyt u nas stykają się ze zdrową kuchnią, czasami robię odstępstwa gdy wiem, że goście są mocno przywiązani do swej tradycyjnej diety. Jednak nasz styl odżywiania już dawno przestał być taki jak w większości polskich domów. Dzisiejsze ciasto tradycyjnie nie zawiera rafinowanego cukru czy pszennej mąki. Jeśli jednak ktoś woli te produkty i używa ich na co dzień, i co gorsza nie wyobraża sobie życia beż nich, to oczywiście może zastosować je jako zamiennik tego co proponuję. Wierzę jednak, że wśród czytelników tego bloga są tacy, którzy wykorzystają ten przepis w niezmienionej formie. Oczywiście jeśli dla kogoś ciasto będzie za mało słodkie też bez problemu można je dosłodzić.
![Zdjęcie: Ciasto dyniowe z masą serową Zdjęcie - Ciasto dyniowe z masą serową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/394155.jpeg)
Ciasto dyniowe z masą serową składniki:
- 300 g startej na dużych oczkach miąższu dyni
- 4 jajka
- 300 g mąki owsianej
- 120 g mielonych orzechów laskowych
- 50 g orzechów - opcjonalnie
- 4 czubate łyżki ksylitolu
- 120 ml oliwy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g twarogu na sernik
- 250 ml śmietany kremówki
- sok z 1 pomarańczy
- 60 g masła
- 4 łyżki ksylitolu
- orzechy do dekoracji
wykonanie: Jajka ubijamy z ksylitolem na jednolitą masę. Rozgniatamy orzechy. Do masy jajecznej dodajemy pokruszone orzechy oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twaróg ubijamy z ksylitolem, masłem i sokiem z pomarańczy. Osobno ubijamy kremówkę, uważając by nie ubijać jej zbyt długo i nie zrobić masła. Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej, delikatnie łączymy. Zimne ciasto przecinamy na pół jak tort. Masę serową dzielimy na dwie części, jedną z nich nakładamy na spód ciasta. Przykrywamy górnym krążkiem i nakładamy pozostałą część masy serowej. Można udekorować ciasto startymi lub posiekanymi orzechami. Ciasto odkładamy do lodówki by masa serowa się lekko ścięła.