Żytnie ciasto z orzechami i jabłkami
Żytnie ciasto z orzechami i jabłkami
/keksówka o długości 25 cm/
110g mąki żytniej razowej
40g mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru trzcinowego
50g zmielonych orzechów włoskich (nie musi być bardzo drobno)
1 jajko
75 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
60g masła
1 duże jabłko
do podania: 100g gorzkiej czekolady + kilka orzechów włoskich
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem i zmielonymi orzechami. Odstawić.
Jabłko obrać i drobno pokroić. Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać jajko z wodą, dodać ostudzone masło. Połączyć z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Dodać jabłko i ponownie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Wyjąć i ostudzić. Polać roztopioną czekoladą i udekorować orzechami.