Biszkopt z jabłkami - bardzo puszysty!
Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami, który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości!
Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie znika – najlepszy jeszcze gorący, prosto z piekarnika!
Bardzo puszysty biszkopt pokryty soczystymi jabłkami i oprószony cukrem pudrem z całą pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli słodkości.
Koniecznie go spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 23 cm )
* jajko – 5 szt
* mąka pszenna – 1 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* jabłko – 3 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obrane jabłka kroimy na plasterki.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.
Wlewamy po 1 żółtku, miksujemy, a następnie wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i układamy jabłka.
Pieczemy ok. 40 minut/ 180C
Smacznego!