Piernik dietetyczny - pełnoziarnisty / najlepszy! - Be Fit!
Święta bez piernika?! O nie!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny, szybki piernik, który przygotowałam w zdrowszej wersji.
Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą oraz płatki owsiane, a cukier zastąpiłam miodem i stewią.
Jest niesamowicie pyszny, lekki, absolutnie nie suchy … a do tego obłędnie pachnie korzennymi przyprawami.
Ciężko się od niego oderwać i gwarantuję, że nawet wielbiciele tradycyjnych, świątecznych wypieków sięgną z przyjemnością po dokładkę!
Ps. * Ja przełożyłam go marmoladą truskawkową, Wy śmiało możecie użyć powideł śliwkowych lubi też zostawić bez przełożenia.
* Osoby nieliczące kalorii mogą oblać polewą czekolado lub oprószyć cukrem pudrem.
Koniecznie spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( keksówka 20×10 )
* mąka pszenna – 1 szkl
* płatki owsiane – 1 szkl
* mleko 0,5% – 1 szkl
* jajko – 2 szt
* miód – 2 łyżki
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* soda oczyszczona – 1 łyżeczka
* stewia – ok. 8 tabletek
* przyprawa do piernika – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Płatki owsiane mielimy na pył, w mleku rozpuszczamy stewię.
Jajka ubijamy na puch, dodajemy miód, przesianą mąkę oraz płatki i mleko – wszystko razem mieszamy.
Wsypujemy proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, mieszamy, wylewamy do keksówki lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut.
Wystudzony przekładamy marmoladą
Możemy dodatkowo oblać polewą czekoladową.
Smacznego!