Bezglutenowy sernik ryżowy z borówkami i ciasteczkowym spodem

Zdjęcie - Bezglutenowy sernik ryżowy z borówkami i ciasteczkowym spodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wraz z końcem wakacyjnych miesięcy przychodzi mi chęć na pieczenie. Upały minęły, a piętrzące się na kuchennym parapecie owoce domagają się zużycia. Mogę więc (w końcu!) włączyć piekarnik i bez wyrzutów sumienia uruchomić dodatkowe źródło ciepła.
To świetny czas na owoce leśne i borówki.
Ostatnio upiekłam bezglutenowy ryżowy sernik z borówkami i tegorocznym jagodowym dżemem, był przepyszny. Troszkę jak wielki pudding, trochę jak sernik a do tego ciasteczkowy spód.
Zachęcam do spróbowania :-)

Zdjęcie - Bezglutenowy sernik ryżowy z borówkami i ciasteczkowym spodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bezglutenowy sernik ryżowy z borówkami i ciasteczkowym spodem
/przepis własny, składniki na tortownicę o śr. 22 cm/


ciasteczkowy spód:
- 240 g bezglutenowych ciasteczek kakaowych
- 100 g masła
- szczypta soli


masa serowo-ryżowa:
- 750 sera sernikowego z wiaderka
- 250 g serka ricotta
- 200 g (ok. 2 woreczki) ugotowanego białego ryżu
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g gęstej śmietanki 36% lub 30% (uwaga! niektóre śmietany mają w składzie gluten)
- 4 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii


dekoracja:
- 3 łyżki dżemu jagodowego (najlepiej domowej roboty)
- 1 szklanka świeżych borówek amerykańskich


Masło roztapiam w garnuszku i zdejmuję z ognia.
Składniki na ciasteczkowy spód umieszczam w kielichu blendera, zamykam i dokładnie miksuję na konsystencję piasku.
Borówki myję i osuszam na sicie.
W dużej misce blenduję ugotowany ryż wraz ze śmietanką i serkiem ricotta.
W osobnej misce ubijam jajka, dodaję cukier i miskuję wszystko do białości.
Partiami dodaję do tej mieszanki zblendowany wcześniej ryż, dodaję również łyżka po łyżce zwykły sernikowy twarożek. Zwalniając obroty miksera wlewam ekstrakt waniliowy.
Gdy masa będzie aksamitna przelewam ją na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód i dekoruję dżemem jagodowym i posypuję borówkami.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni C. , wkładam do niego sernik a tuż obok żaroodporne naczynko wypełnione wodą i piekę przez ok. 60 minut.
Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i studzę w nim ciasto (min. 2 h).
Następnie przenoszę sernik w zimne miejsce - najlepiej do lodówki i chłodzę przez ok.4 h.

Smacznego! :-)
Zdjęcie - Bezglutenowy sernik ryżowy z borówkami i ciasteczkowym spodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!


______________________________♥_________________________

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z indyka z żurawiną
1

Pasztet z indyka z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)
1

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe ciasto snickers

Czekoladowe ciasto snickers

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Sernik czekoladowo – dyniowy z pieprzem i chilli

Sernik czekoladowo – dyniowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ciasto ucierane z serem
2

Ciasto ucierane z serem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik szachownica
1

Sernik szachownica

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik ze  śliwkami
3

Sernik ze śliwkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Kawowy sernik nowojorski
6

Kawowy sernik nowojorski

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni