Bezglutenowy sernik ryżowy z borówkami i ciasteczkowym spodem

Zdjęcie - Bezglutenowy sernik ryżowy z borówkami i ciasteczkowym spodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wraz z końcem wakacyjnych miesięcy przychodzi mi chęć na pieczenie. Upały minęły, a piętrzące się na kuchennym parapecie owoce domagają się zużycia. Mogę więc (w końcu!) włączyć piekarnik i bez wyrzutów sumienia uruchomić dodatkowe źródło ciepła.
To świetny czas na owoce leśne i borówki.
Ostatnio upiekłam bezglutenowy ryżowy sernik z borówkami i tegorocznym jagodowym dżemem, był przepyszny. Troszkę jak wielki pudding, trochę jak sernik a do tego ciasteczkowy spód.
Zachęcam do spróbowania :-)

Zdjęcie - Bezglutenowy sernik ryżowy z borówkami i ciasteczkowym spodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bezglutenowy sernik ryżowy z borówkami i ciasteczkowym spodem
/przepis własny, składniki na tortownicę o śr. 22 cm/


ciasteczkowy spód:
- 240 g bezglutenowych ciasteczek kakaowych
- 100 g masła
- szczypta soli


masa serowo-ryżowa:
- 750 sera sernikowego z wiaderka
- 250 g serka ricotta
- 200 g (ok. 2 woreczki) ugotowanego białego ryżu
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g gęstej śmietanki 36% lub 30% (uwaga! niektóre śmietany mają w składzie gluten)
- 4 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii


dekoracja:
- 3 łyżki dżemu jagodowego (najlepiej domowej roboty)
- 1 szklanka świeżych borówek amerykańskich


Masło roztapiam w garnuszku i zdejmuję z ognia.
Składniki na ciasteczkowy spód umieszczam w kielichu blendera, zamykam i dokładnie miksuję na konsystencję piasku.
Borówki myję i osuszam na sicie.
W dużej misce blenduję ugotowany ryż wraz ze śmietanką i serkiem ricotta.
W osobnej misce ubijam jajka, dodaję cukier i miskuję wszystko do białości.
Partiami dodaję do tej mieszanki zblendowany wcześniej ryż, dodaję również łyżka po łyżce zwykły sernikowy twarożek. Zwalniając obroty miksera wlewam ekstrakt waniliowy.
Gdy masa będzie aksamitna przelewam ją na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód i dekoruję dżemem jagodowym i posypuję borówkami.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni C. , wkładam do niego sernik a tuż obok żaroodporne naczynko wypełnione wodą i piekę przez ok. 60 minut.
Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i studzę w nim ciasto (min. 2 h).
Następnie przenoszę sernik w zimne miejsce - najlepiej do lodówki i chłodzę przez ok.4 h.

Smacznego! :-)
Zdjęcie - Bezglutenowy sernik ryżowy z borówkami i ciasteczkowym spodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!


______________________________♥_________________________

Przepisy z tych kategorii

Gryczane ciasto ze śliwkami. Przepis dla Helenki

Gryczane ciasto ze śliwkami. P…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i m…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jagodowa kostka
1

Jagodowa kostka

Beti Beti
kruche babeczki

Torcik jogurtowy z malinami

Torcik jogurtowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
1

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Dżem z czarnej porzeczki - fit
1

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka