Babka szpinakowa
Kiedy pierwszy raz spróbowałam Ciasta Leśny Mech rozpłynęłam się nad nim z zachwytu!
Ciasto smakuje obłędnie, jest delikatne i ma piękny kolor – mimo dodatku szpinaku jest on absolutnie niewyczuwalny w smaku!
Postanowiłam przygotować coś jeszcze z jego dodatkiem i już po chwili cieszyłam się smakiem pysznej babki szpinakowej z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczą.
Idealna na poprawę humoru do popołudniowej kawki!
Bardzo łatwa i szybka do zrobienia ( do zjedzenia też! )
SKŁADNIKI:
( keksówka 12×22 )
* mąka pszenna – 170 g
* cukier – 200 g
* świeży szpinak – 120 g
* olej rzepakowy – 110 ml
* jajko – 2 szt
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* sok z cytryny – 2 łyżeczki
* proszek do pieczenia l 2 łyżeczki
* sól – 1 szczypta
DODATKOWO:
lukier + skorka pomarańczowa ( lub bakalie )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczony szpinak miksujemy na gładko z olejem.
W misce ubijamy na puch jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sok z cytryny oraz szpinak – miksujemy dalej.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz solą, mieszamy i wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 3-040 minut 180C.
Polewamy lukrem i zajadam!
Smacznego!