Dwie warstwy, puszystego, korzennego, nasączonego alkoholem i posmarowanego powidłami śliwkowymi piernika i dwie warstwy kremowego sernika. To połączenie idealne, czysta, smakowa i zapachowa kwintesencja świąt.
Idealny sernik dla tych,którzy wykluczyli ze swojej diety cukier,bo chcą zdrowiej żyć,dla tych,którzy liczą kalorie lub ze wyględów zdrowotnych muszą pominąć cukier w swojej diecie.Tak samo słodki i tak samo pyszny jak ten przygotowany z udziałem cukru.
Rok 2015 (w zakresie prezentacji przepisów) rozpoczynamy od jednego z naszych ulubionych ciast - miodownika poznanego na granicy czesko - austriackiej wiele, wiele lat temu :). (...) Przygotowanie wydawać się może czasochłonne, ale smak rekompensuje poświecenie mu jakiś 2 godzin pracy.
Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają!
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i cukier. Roztopione masło studzimy i następnie mieszamy z jajkiem. Wlewamy do miski z mąką i miksujemy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta razem z marchewką startą na małych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy...
Są jednak momenty, kiedy naprawdę potrzebuję porządnej porcji słodkości. Wtedy zakasuję rękawy i biorę się do pieczenia. Niezawodny biszkopt przygotowuję z przepisu Moich Wypieków, wzbogacam go jednak cynamonem. Do niego krem budyniowy z migdałami i orzechami włoskimi moczonymi w alkoholu. Poezja!
Jeśli mam w planie jakiś tort, zawsze korzystam z tej receptury, zmieniając tylko proporcje, w zależności od wielkości blaszki. Biszkopt ten wyrasta wysoki i równy, dlatego łatwo jest go przekroić na blaty. Do jego wypieku nie potrzeba proszku do pieczenia - wystarczą jajka, cukier i dwa rodzaje mąki
Tego ciasta nikomu nie muszę polecać Kopca kreta zna chyba każdy:) Dawno temu, kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką, nastał wielki boom na to ciasto (...) Robił je każdy, robiłam i ja:) Dobrze pamiętam ten czas, bo to pierwsze ciasto, które odważyłam się samodzielnie upiec, kiedy zaczynałam swoją kuchenną przygodę.
Ciepła drożdżówka, kubek mleka ... i coś więcej ? Nie, nic więcej nie potrzeba ! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to stanie się Waszym hitem. Nie dość, że smakuje doskonale, to jeszcze wygląda bajecznie. Zrobicie ?
Ciacho zawiera dwie połączone warstwy, jedną - budyniową i drugą śmietanową... umieszczone pomiędzy delikatnymi płatami ciasta francuskiego, dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa.
Ten biszkopt z owocami i kokosowo-cytrynową pianką stworzyłam zupełnie niechcący… ;-) Najpierw chciałam zrobić biszkoptową roladę, ale później pomyślałam, że może zrobię biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać się nad tym, jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało mi dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe.
Podobno piekłam go dawno, jeszcze zanim zaczęłam pisać bloga…był pyszny, z kruchym spodem i pianką na górze, na dodatek rozpływał się w ustach. Wiem….oczywiście chodzi o stary przepis mojej mamy, na sernik z rosą. Upiekłam…w zamian dostałam wiele słów uznania i kilka szerokich uśmiechów :-)
Wilgotny, bez tłuszczu,z ogromną ilością jabłek i bardzo aromatyczny. Idealny dla niedoświadczonej gospodyni, na ten "pierwszy raz z piekarnikiem". Bo tak szczerze mówiąc nie ma czego tu zepsuć, wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiednio przygotowanej formy