Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami
Ciepła drożdżówka, kubek mleka ... i coś więcej ? Nie, nic więcej nie potrzeba !
Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to stanie się Waszym hitem. Nie dość, że smakuje doskonale, to jeszcze wygląda bajecznie. Zrobicie ?
Składniki:
Ciasto:
* około 3,5 szklanki mąki pszennej
* 20 g drożdży
* 3 łyżki cukru
* 1 szklanki letniego mleka
* 100 g masła
* 1 całe jajko
* 1 żółtko ( białko zostawić do posmarowania wierzchu drożdżówki )
Nadzienie:
* około 1 kg jabłek
* 50 g rodzynek
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić. Przed nałożenie na ciasto, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, dodać cukier i cynamon oraz rodzynki - wymieszać.
Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt.
Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę.
Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek.
Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe.
Placek drożdżowy posmarować rozmąconym białkiem.
Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut.
Upieczony, ostygnięty placek, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego !