Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową
Ten biszkopt z owocami i kokosowo-cytrynową pianką stworzyłam zupełnie niechcący… ;-) Najpierw chciałam zrobić biszkoptową roladę, ale później pomyślałam, że może zrobię biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać się nad tym, jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało mi dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę dosłodzić ale dla mnie taka kwaskowa -z owocami- jest idealnym uzupełnieniem tego biszkoptu :-) Zapraszam na pyszny biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową. :-)
A jeśli chcielibyście podzielić się z nami własnym zdjęciem upieczonego biszkoptu, wyślijcie je na adres fotki@ugotujmyto.pl.
Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosowąSkładniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka (o poj. 250 ml) cukru
- 1 szklanka (o poj. 250 ml) mielonych migdałów lub mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Masa:
- 2 puszki mleka kokosowego (2x 400ml)
- 3 cytrynowe galaretki (na 0.5 litra płynu każda)
- jogurt grecki/bałkański 500g
- 3 szklanki mrożonych owoców /u mnie mieszane/
Oddzielić białka od żółtek. Mielone migdały (lub mąkę), mąkę ziemniaczaną, proszek i kakao przesiać do jednej miski. Białka przełożyć do innej, czystej i suchej miski i ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi porcjami cukier. Do ubitych białek dodawać -ciągle miksując- po jednym żółtku. Następnie, delikatnie mieszając łyżką, dodawać po trochu przesianych, suchych składników, aż do ich wyczerpania. Dobrze jest mieszać w trakcie tego łączenia składników łyżką góra-dół tak jakbyśmy nabierali czegoś ze spodu miski.
Przelać delikatnie masę na blachę 25x 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko przestudzić a następnie wyjąć z blachy, zdjąć papier i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu przełożyć biszkopt z powrotem do tej samej blaszki, w której go piekliśmy.
Mleka kokosowe przelać do dużego rondelka a następnie podgrzać aż będzie bardzo gorące, ale nie dopuścić żeby się zagotowało. Wsypać do gorącego mleka wszystkie galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do przestudzenia.
Do większej miski przełożyć jogurt i mieszając trzepaczką dodawać przestudzoną masę kokosowo-cytrynową. Do zimnej masy /lekko gęstniejącej/ dodać 2 szklanki mrożonych owoców i delikatnie je wymieszać. Gęstniejącą masę wylać na biszkopt a na wierzch wysypać ostatnią szklankę zamrożonych owoców. Odstawić do lodówki do zgęstnienia.
Smacznego :-)