Placek gaździny
Wilgotny, bez tłuszczu,z ogromną ilością jabłek i bardzo aromatyczny. Idealny dla niedoświadczonej gospodyni, na ten "pierwszy raz z piekarnikiem". Bo tak szczerze mówiąc nie ma czego tu zepsuć, wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiednio przygotowanej formy. To coś a la placek amerykański, tylko bez oleju i z rodzynkami zamiast orzechów. Dobre, nawet bardzo, jednak... ten amerykański smakuje mi bardziej :-)
Placek gaździny
Składniki:
- 20 średnich jabłek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu (płaskie, a nawet niepełne )
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i cynamonem. Odstawić na 10 minut do lodówki Następnie wymieszać z jajkami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do odpowiednio przygotowanej dużej prostokątnej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 1/2 godziny w temp. 170 st. C. Kroić najlepiej na drugi dzień.
Smacznego:)