Ciasto z semoliny z kokosem i dżemem pomarańczowym

Ciasto z semoliny z kokosem i dżemem pomarańczowym

Powiem krótko: to ciasto smakuje wybornie! Jest miękkie, wilgotne i aromatyczne, z dominującą nutą pomarańczy i kokosu. Pyszności, po prostu pyszności… a jeszcze do tego słoneczny kolor ciasta sprawia, że naprawdę trudno się oprzeć temu smakołykowi, zwłaszcza w zimowe, ciemne popołudnia. Ciasto nasączyłam syropem, zgodnie z oryginalną recepturą, ale uważam, że śmiało można pominąć ten dodatek: bez syropu ciasto i tak jest dostatecznie wilgotne. Przepis pochodzi z godnej uwagi książki kucharskiej “Jerozolima” (jej autorzy to znani kucharze Yotam Ottolenghi i Sami Temimi). Polecam (i to bardzo) zarówno ciasto, jak książkę!

Zdjęcie - Ciasto z semoliny z kokosem i dżemem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
Ciasto:

· 180 ml oleju słonecznikowego

· 240 ml soku pomarańczowego

· 160 g dżemu z pomarańczy (z drobno posiekaną skórką lub bez)

· 4 średnie jajka

· otarta skórka z 1 pomarańczy

· 70 g drobnego cukru

· 70 g wiórków kokosowych

· 90 g pszennej mąki

· 180 g drobnej semoliny (we Włoszech nie mam problemu z dostaniem semoliny, w Polsce wymieszałabym zwykłą mąkę z kaszą manną w proporcjach 1:1)

· 2 łyżki zmielonych migdałów

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· gęsty jogurt grecki do podania (pominęłam)

Syrop do nasączenia:

· 200 g drobnego cukru

· 140 ml wody

· 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (u mnie: zapach pomarańczowy)


Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). Wymieszaj olej, sok z pomarańczy, dżem, jajka i skórkę pomarańczową, aż dżem się rozpuści. W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki i dodaj je do mokrych. Mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Masa powinna być lejąca. Wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia dwie keksówki, każda o pojemności 500 g (ja piekłam ciasto w sześciu okrągłych foremkach ceramicznych o średnicy 10 cm). Piecz 45-60 minut albo do czasu, aż włożony w ciasto patyczek będzie czysty po wyjęciu. Wierzch powinien nabrać pomarańczowobrązowej barwy.
Kiedy pieczenie będzie dobiegać końca, włóż wszystkie składniki syropu do ma lego rondelka i zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Gdy tylko wyjmiesz ciasto z piekarnika, zacznij je smarować gorącym syropem. Musisz to zrobić w kilku rundach, pozwalając, by za każdym razem syrop wsiąkał w ciasto minutę lub dwie, zanim znowu je posmarujesz. Zużyj cały syrop i upewnij się, że cały wsiąkł w ciasto.
Kiedy ciasta trochę ostygną, wyjmij je z foremek i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Podawaj z greckim jogurtem aromatyzowanym kroplą wody z kwiatów pomarańczy (pominęłam).

Kategorie przepisów