Kremówka
Już od dawna szukałam jak najbardziej wiernego przepisu na kremówki. I właśnie mi się udało odnaleźć go na blogu patricia-bakes. Ciacho zawiera dwie połączone warstwy, jedną - budyniową i drugą śmietanową... umieszczone pomiędzy delikatnymi płatami ciasta francuskiego, dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa. Tak więc skoro chcemy mieć namiastkę oryginalnych "Kremówek Papieskich" - to do dzieła :)
Składniki na ciasto:
2 płaty ciasta francuskiego (po 320 g każdy)
Składniki na masę budyniową:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- nasionka z 1 laski wanilii lub 25 g cukru wanilinowego
- 150 g cukru
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
Składniki na masę śmietankową:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w małej ilości gorącej wody)
- 4-5 łyżek cukru pudru
Zaczynamy od pieczenia płatów ciasta francuskiego. Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem (fot.1).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie. Po tym czasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki.
Teraz czas na masę budyniową. W garnuszku z grubszym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać ziarenka wanilii (lub cukier waniliowy), wymieszać, zagotować. W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by nie zrobiły się grudki i aby masa dobrze zgęstniała. Odstawić do całkowitego ostudzenia. W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, łyżka po łyżce, cały czas ucierając.
Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (tą nakłuwaną przez stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać (fot.2). Schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Ważne jest, aby przygotować śmietanę tuż przed samym wyłożeniem na masę budyniową, bo inaczej bardzo nam się zetnie (czyli dopiero po 1-2 godzinach od stężenia masy budyniowej).
Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową (fot.3). Przykryć płatem ciasta francuskiego (fot.4) (pokrojonym wcześniej na 12 części, stroną nakłuwaną widelcem do masy śmietankowej). Wierzch obficie posypać cukrem pudrem.