Jeszcze jedno ciasto ze starego zeszytu, tym razem babka zebra. Wg. mnie to co dobrze wygląda, zdecydowanie lepiej smakuje, a to ciasto wygląda świetnie. Proste do zrobienia, sprawdzi się na każdą okazję.
Ten sernik zasługuje na uwagę, ma kruchy spód z kakao, na górze z posypką z tego samego ciasta. Przepis ze starego zeszytu, moja mama mawiała, że jest bardzo sycący.
Podstawowy przepis na biszkopt rzucany, który się zawsze udaje. Idealny do tortów i nie tylko :-) Biszkopt pięknie wyrasta, wychodzi puszysty i lekko wilgotny :-) Bardzo polecam!
Całe wieki nie piekłam karpatki…. tak jakoś wyszło… Właściwie to nie wiem czemu, bo bardzo ją lubimy :)! Karpatka to chyba kolejny słodki hit z czasów dzieciństwa… kiedyś była w modzie, ale teraz też wszyscy chętnie -przynajmniej u nas – po nią sięgają.
Najlepiej sprawdzą się tutaj kwaskowate owoce, bo pianka ma bardzo delikatny smak. Użyłam truskawek (niezbyt słodkich), ale jeszcze lepsze będą maliny, tak jak w oryginalnym przepisie.
Kasza manna... uwielbiam! Zajadałam się nią jako dziecię, jadam namiętnie też jako dorosła. Ciasto z jej wykorzystaniem przypadło mi więc szczególnie do gustu.
Nic kokosowego tu dawno nie było?
No to pora nadrobić!
Mam dla Was przepis na przepyszne , łatwe i szybkie ucierane ciasto kokosowe.
Mokre a zarazem niesamowicie puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach!
Ciekawe i zaskakujące połączenie kawy z serem i malinami bardzo mi odpowiadało. Warstwa serowa dzięki dodatkowi śmietany jest bardzo delikatna i kremowa. Część z malinami: przepyszna.
Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho! Intensywnie kokosowe… delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i lubianego przez większość Pleśniaka.
Dziś mam dla Was przepis na ciacho, które chyba wszyscy znają.
Jest to ciasto czeskie, zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.
Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.
Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!!
To ciasto mam już na moim blogu, ale w wersji z rabarbarem. Tym razem postanowiłam wypróbować jak smakuje z malinami. Wyszło pysznie. Chyba nawet lepiej niż za pierwszym razem