Francuskie ciasto z rabarbarem i migdałami.

Francuskie ciasto z rabarbarem i migdałami.

Zdjęcie - Francuskie ciasto z rabarbarem i migdałami - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rabarbarowych wypieków ciąg dalszy. W tytule widnieje 'ciasto z rabarbarem', ale równie dobrze mogłoby być 'rabarbar w cieście', bo wypełnia ciasto po brzegi! Kilka razy mogłam się przekonać, że jego kwaskowy smak bardzo lubi się z ciastem maślanym, ale przy okazji tego przepisu odkryłam jednocześnie jak świetnie komponuje się z migdałami. Chrupiące, uprażone płatki z wierzchu z powodzeniem mogą zastąpić kruszonkę, a przy tym nie odejmują lekkości wypiekowi. Ciasto robi się w kilka minut, jest bardzo proste w przygotowaniu, a na smak na pewno Was nie zawiedzie.



Zdjęcie - Francuskie ciasto z rabarbarem i migdałami - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki przepis od Kamili z bloguOgrody Babilonu; podaję z moimi drobnymi zmianami

  • 800 g rabarbaru, już po pokrojeniu
  • 115 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g płatków migdałowych
  • cukier puder


Rabarbar przepłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć końce i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem, po czym - ciągle ucierając na wysokich obrotach - dodawać po jednym jajku aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać olejek, wymieszać, a na koniec - stopniowo i ciągle ucierając, już na małych obrotach - wsypywać mąkę. Ucierać do powstania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Do ciasta dodać pokrojony rabarbar i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu wysypać płatki migdałowe.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Jeśli płatki migdałowe zaczną się rumienić wcześniej, należy nakryć formę papierem do pieczenia. Studzić w formie, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Ciasto pieczone w ramach Majowego Wyzwania Blogerek i Blogerów, którego tematem przewodnim był piknik. Zapraszam na blogi!
Zdjęcie - Francuskie ciasto z rabarbarem i migdałami - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Organizatorki
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com
MARTA www.magicznezyciemarty.pl

UCZESTNICY :
AGATA www.myszkagotuje.blogspot.com
ALINA www.ala-piecze.blogspot.com
ANNA
www.cafeamaretto.blogspot.com
www.aronia-wiemcojem.blogspot.com
BEATA www.staregary.blogspot.com
DANUSIA www.mojewypiekiinietylko.com
EWA www.ewakuchennie.blogspot.com
GOSIA www.daylicooking.pl
IWONA www.izioni-smaki.blogspot.com
JUSTYNA www.tysiagotuje.pl
JUSTYNA www.mamaipomocnicy.blogspot.com MAGDA www.only-my-simple-kitchen.blogspot.com
MAGDA www.z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
MARZENA www.zaciszekuchenne.blogspot.com
MARZENA www.kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com
MONIKA www.papryczkaa.blogspot.com
NATALIA www.studentskitchenblog.blogspot.com
PATRYK I ADA www.cookpl.blogspot.com


Zdjęcie - Francuskie ciasto z rabarbarem i migdałami - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów