W czasie mojego dzieciństwa było to przepis bardzo popularny, obecnie niesłusznie zapomniany. Postanowiłam go troszkę odświeżyć i jak przystało na święta podać w formie eleganckiego tortu.
Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się oprzeć! Ciasto smakiem przypomina znany i lubiany 3 bit i z całą pewnością miło zaskoczy wszystkich wielbicieli słodkości!
W sumie niewiele pracy, a efekt niemal zwalający z nóg - to nie sernik - to anielskie ciasto o mega delikatnej strukturze rozpływającej się w ustach niczym ptasie mleczko! Wszystkiego dopełnia polewa z białej czekolady
Zebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? Ano o ciasto! Pyszne , łatwe i niesamowicie szybkie , które po rozkrojeniu zaskakuje swoim wyglądem przypominającym właśnie zebrę w paseczki!
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Mascarpone mieszamy z rozpuszczą, ostudzoną żelatyną. Obie masy mieszamy bardzo delikatnie i rozsmarowujemy na rozłożonej roladzie. Na masie układamy banany i zwijamy ponownie roladę...
Idealny przepis na lekkie ciasto, dla osób, które nie lubią sterty brudnych miseczek, szklaneczek i łyżeczek, które zostają po przygotowaniu ciasta. Ja zmniejszyłam ilość cukru o połowę, ponieważ nie lubię bardzo słodkich ciast, dodatkowo kruszonka, którą dodałam od siebie również dosładza ciasto.
Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych w każdym domu , nic wykwintnego i nic drogiego – a ciasto smakuje naprawdę obłędnie!
Jest niesamowicie ” mokre ” , a zarazem tak puszyste , że ciężko utrzymać w dłoni.
Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity zapach.
Wielbiciele murzynków i wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych na pewno będą zachwyceni!
A co ważne ? Cała foremka kosztuje tylko 8 złotych! ( +/-)
Nie wiem co mogłabym napisać o sernikach, czego byście jeszcze nie wiedzieli ;). Zaglądając tutaj z pewnością znacie moje sernikowe upodobania. Przepis na to ciasto powstał na podstawie przepisów sernikowych, dodałam brzoskwinie z puszki i wymyśliłam sobie, że fajnie byłoby posypać ciasto pyszną kruszonką.
Keks z tego przepisu, uważam za najlepszy pod słońcem! Nieskromnienie dodam, że nie jadłam u nikogo i nigdzie lepszego. Z ręką na sercu, ten keks jest boski:) Aromatyczny, mięciutki, pachnący, bogaty w różności, elegancki, po prostu wyjątkowy!
Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość! Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy.
Kremówka, to ciasto,z naszego dzieciństwa, obok którego żadne z nas nie jest w stanie przejść obojętnie. Ze stołu znika jako pierwsza, w mgnieniu oka i wcale nie dziwię się Janowi Pawłowi II, że tak ją sobie ukochał. My też ją uwielbiamy. To wyjątkowe ciasto, które zawsze smakuje wybornie!
Ten sernik jest obłędny! Piekłam go już kilka razy, jest idealny na wszelkie uroczystości i nie tylko. Wspaniale smakuje, jest wilgotny i mięciutki, takie sernikowe niebo. Czekoladowy spód, na to biszkopty nasączone kawą i amaretto, pyszna masa serowa i śmietanowy wierzch również z dodatkiem kawy i amaretto.
Tiramisu – chyba każdemu z nas kojarzy się z Włochami … gorącym słońcem i ulubionym deserem zakochanych.
Dziś mam dla Was przepis na Tiramisu , ale w troszkę innej postaci.
A mianowicie baba!
Przygotowane w te sposób smakuje obłędnie , ale i wygląda przepięknie!
Zachwyci nie tylko zakochanych!
Co tu dużo pisać - po prostu przepyszne ciasto! Fanom kokosowo-czekoladowego batonika (i nie tylko) na pewno przypadnie do gustu. Puszysty, nasączony likierem kokosowym biszkopt w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kokosową