Sernik na kruchym spodzie
To ciasto piekłam na komunię mojej młodszej bratanicy. Dziewczynka przystępuje do komunii mając 8 lat, poszła do szkoły jako sześciolatek. Mimo to świetnie się uczy, na nic nie narzeka, nie żali się…na pewno dużym wsparciem dla niej była starsza siostra, która chodzi do tej samej szkoły. Ale na temat… ten sernik zasługuje na uwagę, ma kruchy spód z kakao, na górze z posypką z tego samego ciasta. Przepis ze starego zeszytu, moja mama mawiała, że jest bardzo sycący. Można równomiernie zmniejszyć ilość składników i upiec ciasto na małej tortownicy lub blaszce. Polecam :-)
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 g. schłodzonego masła
- 2 jajka
- 4 płaskie łyżki śmietany 12 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski daję mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, całość mieszam. Dodaję drobno posiekane, schłodzone masło, jajka, śmietanę. Wyrabiam ciasto ( może lekko się kleić ). Ciasto dzielę na trzy równe części, każdą owijam folią i daję do zamrażarki na 2 godziny.
Składniki na masę serową
- 1 kg. sera trzykrotnie mielonego
- 150 g. masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 8 jaj (osobno żółtka, osobno białka)
- 3 płaskie łyżki białego budyniu w proszku
- 1 mała łyżeczka aromatu cytrynowego
Masło rozcieram na gładką masę. Stopniowo dodaję cukier, żółtka. Dodaję ser, budyń w proszku i aromat. Całość dokładnie mieszam. Na koniec daję białka ubite na sztywną pianę. Przy dodawaniu piany, masę mieszam bardzo delikatnie. Na blaszkę o wym. 27 x 39 cm. daję papier do pieczenia. Na dno blaszki ścieram na tarce o dużych oczkach dwie części mocno schłodzonego ciasta, równomiernie wykładam masę serową, na wierzch masy serowej ścieram mniejszą część ciemnego ciasta. Ciasto piekę godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu uchylam piekarnik i zostawiam sernik na 15 min. Udanych wypieków :-)