"Pijak", to kultowe ciasto w moim domu. Tradycja jego pieczenia, sięga mojego wczesnego dzieciństwa. Było, to ciasto, które zawsze wzbudzało podziw tych, którzy go próbowali. Każdemu smakowało. Piekłyśmy go prawie na każde święta i inne uroczystości.
Pomysl jest wspanialy,tylko mala uwaga-koniecznie musimy dodac nieco zelatyny,inaczej mleko choc skondensowane o bardzo spojnej konsystencji,nie utrzyma bitej smietany-o smaku nie wspomne-rozkosz!
Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa z dodatkiem owocowej galaretki i borówek.
Wprost rozpływa się w ustach!
Ale oprócz tego, że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda!
Shrek – znany nie tylko jako bajkowy stwór z filmu ”Shrek„, który podbił sera zarówno dzieci i dorosłych , ale również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze.
Shrek jest delikatnym, piankowym ciastem … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego, gęstego soku Pysio.
Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!
Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką Latte z mnóstwem puszystej pianki , jak również słodkiego cappuccino , dlatego ciacho o tym smaku musiało zagościc u mnie w kuchni. Zrobiłam raz , drugi , trzeci – za każdym razem znikało w tempie błyskawicznym i do tego stopnia posmakowało rodzince , ze teraz jest to jedno z tych ciast , które najczęściej goszczą u mnie w domu – czy to na rodzinnych imprezach czy na osłodę szarych dni.
Pączki na serkach homogenizowanych, czyli mega szybka i prosta w przygotowaniu propozycja na karnawał, no i oczywiście Tłusty Czwartek. Maleńkie, mięciutkie, przyjemnie kakaowe. Na jednego gryza. Szkoda tylko, że znikają w mgnieniu oka ;)
Przypomniala mi o tym wspanialym polskim cieście znajoma z Londynu,( chociaz nie jest Polka,bardzo lubi piec polskie ciasta) pomyslalam o tak!,tak dawno go nie pieklam,wiec kolejne ciasto u mnie,to bedzie wlasnie " Fale Dunaju"
Jutro tłusty czwartek- data zobowiązuje do zaprezentowania czegoś słodkiego, kalorycznego i (koniecznie!) smażonego w głębokim tłuszczu. W tym roku postawiłam na amerykańską klasykę i wzięłam się za klasyczne, pachnące wanilią donaty.
Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! ) Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie! Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Smaczna i kolorowa potrawka z kurzych udek i papryki, czyli coś na ubarwienie marcowej szarugi. Chociaż potrawa ta pochodzi z wyspy Haiti, to jej składniki są u nas powszechnie dostępne. Warto spróbować :)
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Mascarpone mieszamy z rozpuszczą, ostudzoną żelatyną. Obie masy mieszamy bardzo delikatnie i rozsmarowujemy na rozłożonej roladzie. Na masie układamy banany i zwijamy ponownie roladę...