Są takie przepisy, które warto przekazywać z pokolenia na pokolenie, warto się nimi dzielić, warto o nich pamiętać. Ten przepis jest moją małą improwizacją, choć wzorowałam się na najlepszym, bo od samej Ćwierczakiewiczowej.
To już odpowiedni moment, na pieczenie i lukrowanie pierniczków. Pierniczki z tego przepisu szybko miękną i na pewno na Święta będą idealne. Drugą ich zaletą, jest to, że świetnie nadają się do dekorowania. Mają równą i regularną powierzchnię, dzięki czemu ławo się je zdobi.
Przepis z zeszytu mamy, trochę zapomniany... Warto go jednak mieć pod ręką, gdy nam czasu na piernik staropolski nie staje, albo chcemy szybko, albo niedrogo.
Na uczelni ostatnie zaliczenia, a moja faza na czekoladowe słodkości trwa w najlepsze. Dziś dzielę się przepisem na ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Jest ciężkie i treściwe. Pyszne!
Przepisy ze starego zeszytu Babci zawsze wychodzą i są uwielbiane przez wszystkich domowników. Propozycja na dziś to pyszny orzechowiec z kremową masą i miodowym ciastem.
Pączki - tradycyjny karnawałowy wypiek, a już szczególnie w Tłusty Czwartek nie może ich zabraknąć. Najlepsze oczywiście są domowe i wcale nie są trudne do zrobienia.
Taką drożdżówkę robi się bardzo szybko, wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką , przelać do foremki i upiec..Już kiedyś podobną robiłam, tym razem dodatkowo dodałam rodzynki.
Przepis na pyszne placuszki takie śniadaniowe mam dla Was. Placuszki zrobiłam na jogurcie greckim, dodałam do nich trochę wiórek kokosowych, a całość zjedliśmy z borówkami i bananem.
Drożdżowe spiralki to bardzo miękkie i puszyste bułeczki, które również nie wymagają wyrabiania ciasta. Wystarczy zamieszać parę razy łyżką, poczekać na wyrośnięcie i pobawić się w rolowanie i formowanie przeróżnych kształtów drożdżówek.
Dziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy