Zachciało mi się jakiegoś ciasta drożdżowego....takie podobne kwiaty widziałam już nie raz w internecie , ale jakoś nie miałam odwagi , żeby zrobić...ale wcale to nie było takie trudne.
Pyszna babka ucierana o wyrazistym kokosowym smaku, dobra nie tylko na wielkanoc :-) Prosta jak wszystkie ciasta ucierane, idealna dla każdego fana kokosowych wypieków. Super przepis z kwestiasmaku.com. Autorka upiekła dużą babkę, ale ja postanowiłam użyć formy na mini babki. Bardzo Wam polecam, koniecznie ją zróbcie na wielkanoc! :-)
Truskawkowy tort z kremem z kaszy manny, został okrzyknięty przez Emka, mianem tortu z najwyższej półki. Zostaje mi tylko potwierdzić, to stwierdzenie - tort, to ideał! Jednak prostota i klasyka smakuje najbardziej:)
Kolejna sernikowa próba, tym razem wariacja na temat Piña Colady. Kokosowy, chrupiący spód i kremowy sernik. Pycha! Niestety, zgubił mi się trochę smak ananasa, następnym razem spróbuję zmiksować świeży owoc - może smak będzie intensywniejszy.
Efekt przeszedł moje oczekiwania: sernik, jako, że został wykonany na polskim, prawdziwym twarogu, ma też prawdziwie polską konsystencję: jest ciężki i sycący, a jednocześnie rozpływa się w buzi. Chrupiące migdały, kwaskowate jeżyny i słodka, kremowa masa serowa tworzą wyjątkowo udane połączenie. W dodatku sernik wygląda wspaniale.
Fale dunaju. Pyszne, duże ciasto będące w stanie nakarmić sporą grupę biesiadników. Poza sezonem na świeże wiśnie można korzystać z mrożonych lub z wiśni z kompotu.
Dzisiaj przepis na rozpustny deser. Wiem, że zachęcam Was to zdrowego odżywiania, ale czasem można zrobić malutki wyjątek na rzecz takiego rogalika, pachnącego domem, ciepłem i .. tak będę sentymentalna i banalna, miłością :-)
Dziś znów będzie słodko!
Zapraszam Was na przepyszne ciasto bez pieczenia, na herbatnikach, z obłędnym kremem budyniowym i powidłami śliwkowym, które rewelacyjnie przełamują smak.
Kropka nad I to chrupiące płatki migdałów z kokosem!
Ciasto zwane również Pani Walewska albo Pychotka.
Jest niesamowicie łatwe do zrobienia i szybkie.
Zemsta Teściowej - czyli smaczne ciasto z dziwną nazwą :) Podobno chodzi o to, że twórczyni ciasta (teściowa) dodała w gniewie do ciasta niewydrylowane wiśnie, żeby zięć się męczył przy jedzeniu. Ja tego nie polecam :) Wszystkie wisienki elegancko wydrylowałam. Mimo sporej ilości warstw, ciasto jest dosyć lekkie i można bardzo przyjemnie się nim delektować.
Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę.
Rafaello bez pieczenia to deser, który zachwyci zachwyci każdego miłośnika kokosu . Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Połączenie pysznego kremu budyniowego z wiórkami kokosowymi daje niesamowity efekt smakowy.
Dziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa.