"Pijak"

Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Pijak", to kultowe ciasto w moim domu.
Tradycja jego pieczenia, sięga mojego wczesnego dzieciństwa.
Było, to ciasto, które zawsze wzbudzało podziw tych, którzy go próbowali.
Każdemu smakowało.
Piekłyśmy go prawie na każde święta i inne uroczystości.

Od czasu mojego wyjścia za mąż, zapomniałam o tym cieście, na dobrych parę lat.
Do teraz.
O "pijaku" przypomniałam sobie kilka miesięcy temu i od razu, zamarzył mi się.
Czekałam tylko na odpowiednią okazję:)
Czas międzyświąteczny, wydał mi się idealny, na upieczenie tego ciasta.

Mimo, że "pijak" wymaga większych nakładów czasu i pracy, wart jest każdej minutki poświęconej na jego przygotowanie.

Elegancki, piękny i obłędnie pyszny w smaku!
Trudno sobie odmówić kolejnego kawałka.

Wspaniały, wilgotny makowo-kokosowt biszkopt, aksamitna, wzbogacona o procenty masa, "pijane" rodzynki i nasączone w alkoholu biszkopty, a wszystko to oblane pyszną czekoladową polewą:)
Czysta rozkosz dla podniebienia:)

Bez wątpienia "pijak", to jedno z moich ukochanych ciast, do którego zawsze będę wracać z ogromnym sentymentem!

Składniki:

biszkopt makowo-kokosowy

  • 9 białek
  • 5 żółtek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 1/4 szklanki suchego maku

masa

  • 1l mleka 3%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200g masła
  • 50ml spirytusu

polewa

  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru

nasączenie do biszkoptów

  • 1/3 szklanki wody
  • 25ml rumu
  • 25ml spirytusu

dodatkowo

  • 250g okrągłych biszkoptów
  • 100g rodzynek
  • spirytus do namoczenia rodzynek

Zrobić biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do piany stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając.
Po cukrze, dodawać po jednym żółtku.
Do ciasta dodać wiórki kokosowe i mak.
Masę delikatnie wymieszać łyżką.
Biszkopt przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 25 min. w 170C, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
Rodzynki zalać spirytusem i odstawić.
Zrobić masę.
Z 1l mleka odlać 0.5 szklanki.
W niej rozmieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka i budynie.
Większą część zagotować.
Do gotującego mleka wlać mieszankę.
Budyń gotować parę minut, na małym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypalił.
Ugotowany budyń wystudzić.
Masło utrzeć na puch.
Do utartego masła, po 1 łyżce dodawać ugotowany i wystudzony budyń, cały czas ucierać.
Do masy dodać alkohol i namoczone w alkoholu rodzynki.
Całość zamieszać łyżką, do połączenia się z masą.
Zrobić nasączenie do biszkoptów. Do 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody dodać rum i spirytus.
Powstałą mieszanką mocno nasączyć biszkopty.
Nasączone biszkopty, równo rozłożyć na masie.
Zrobić polewę.
Masło rozpuścić, dodać mleko, kakao i cukier.
Gotową polewą polać ciasto.
"Pijaka" włożyć i przechowywać w lodówce.

Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Pijak" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik z obwarzonego mleka
11

Sernik z obwarzonego mleka

cayenne cayenne
Błahostki

Świąteczna brioszka

Świąteczna brioszka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kostka ajerkoniakowa

Kostka ajerkoniakowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania

Drożdżowe ślimaczki z powidłam…

food² food²
Food Square

Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową

Sernik dyniowy z lustrzaną gla…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką
4

Świąteczny piernik przekładany…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Przepisy z tych kategorii

Piernik dyniowy
2

Piernik dyniowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chlebek z łososiem wędzonym
1

Chlebek z łososiem wędzonym

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa

Zapiekanka z cukinii, suszonyc…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady

Rolada makowa z kremem cytryno…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Torcik piernikowy przekładany powidłami
1

Torcik piernikowy przekładany…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ślimaki drożdżowe z makiem

Ślimaki drożdżowe z makiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim