Szarlotka z kremem i kokosową kruszonką
- SKŁADNIKI:
- ( duża blacha np. 30x26 )
- BISZKOPT :
- * mąka pszenna - 0,5 szkl
- * mąka ziemniaczana - 0,5 szkl
- * jajko - 5 szt
- * cukier - 3/4 szkl
- * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- JABŁKA :
- * jabłko - 5 szt
- * galaretka cytrynowa - 3 op
- * woda - 700 ml
- KREM :
- * mleko - 500 ml
- * mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- * mąka pszenna - 1 łyżka
- * masło - 200 g
- * cukier - 0,5 szkl
- * cukier waniliowy - 1 łyżka
- KRUSZONKA :
- * wiórki kokosowe - 150 g
- * cukier - 4 łyżki
- * masło - 100 g
Kolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!
I kolejna szarlotka przed nami!
Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! )
Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie!
Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( nie przerywający przy tym ubijania ).
Wlewamy po 1 żółtku , cały czas miksując.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
Formę natłuszczamy , dno wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-35 minut.
Zostawiamy do ostudzenia.
MASA JABŁKOWA :
Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku.
Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach.
Zalewamy gorącą galaretką i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do tężenia , a następnie wylewamy na biszkopt.
KREM :
Odlewamy 125 ml mleka i rozprowadzamy z mąką.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrami.
Do gotującego wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając , studzimy.
Miękkie masło ucieramy , a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Dobrze zmiksowany krem wykładamy na masę jabłkową.
KRUSZONKA KOKOSOWA :
Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy cukier i kokos.
Rumienimy na złoto , a następnie przykrywamy ciasto.
Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Smacznego!