Czekoladowe pączuszki serowe

Czekoladowe pączuszki serowe
Zdjęcie - Czekoladowe pączuszki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki na serkach homogenizowanych, czyli mega szybka i prosta w przygotowaniu propozycja na karnawał, no i oczywiście Tłusty Czwartek. Maleńkie, mięciutkie, przyjemnie kakaowe. Na jednego gryza. Szkoda tylko, że znikają w mgnieniu oka ;)
PS Polecam też pączuszki na białym twarogu.

Zdjęcie - Czekoladowe pączuszki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 300 g czekoladowego serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki kakao (wytrawne/słodkie)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej rzepakowy do smażenia

W dużym i szerokim garnku (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej - na ok. 3-4 cm.
W dużej misce wymieszać serki z jajkami. Następnie dodać proszek do pieczenia, kakao, cukier waniliowy i ponownie wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę i utrzeć jednolite ciasto.
Pączki kłaść łyżką na rozgrzany olej. Należy mieć pod ręką miskę z zimną wodą, by przez każdorazowym nabieraniem ciasta lekko zmoczyć łyżkę - ciasto nie będzie się do niej kleić. Pączuszki smażyć przez ok. 6-7 minut (aż mocno ściemnieją) - podczas pieczenia same się obracają, więc nawet nie trzeba specjalnie stać przy garnku. Po usmażeniu wyjmować łyżką cedzakową i położyć na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Wskazówki co do smażenia pączków: - temperatura oleju powinna wynosić ok. 180 stopni - jeśli nie mamy termometru, sprawdzamy olej poprzez wrzucenie kawałka ciasta: jeśli błyskawicznie wypłynie na wierzch, a olej wokół zacznie "skwierczeć", można kłaść pączki - należy pamiętać, że do smażenia pączków olej musi być bardzo dobrze rozgrzany, cały czas! wrzucając kolejne porcje lekko się ochładza, więc aby pączki osiągały idealny kształt i nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu, warto odczekać kilka minut pomiędzy smażeniem kolejnych partii - o ile faworki zawsze smażę na smalcu, to do pączków wybieram olej. do głębokiego smażenia polecam olej, który rozgrzewa się do wysokich temperatur i ma wysoką temperaturę dymienia, np. olej rzepakowy. dodatkowo, łatwo się odsącza, co zawsze zaoszczędzi kilku kcal :)

Zdjęcie - Czekoladowe pączuszki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów