Ciasto chałwowe

Ciasto chałwowe

Zdjęcie - Ciasto chałwowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ciasto chałwowe. Jest naprawdę wyjątkowe, a dla miłośników chałwy może być zgubne;-). Przepis zachwycił mnie u Edith i jak je zobaczyłam to nie było mowy, żeby przejść obok niego obojętnie. Ona z kolei zaczerpnęła inspirację od Andrzeja Polana.

Zdjęcie - Ciasto chałwowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I przyznam, że po raz pierwszy poszło mi całe ciacho za jednym posiedzeniem.
Jakby było go więcej, to też nikt by się nie obraził;-).


Zdjęcie - Ciasto chałwowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: masa chałwowa:

  • 250 g chałwy,
  • 150 g białej czekolady,
  • 450 ml śmietany kremówki,
  • 12 g żelatyny,
  • masło do wysmarowania formy,
  • wiórki kokosowe,

biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek,
  • 115 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • odrobina soli,
  • 1,5 łyżki kakao.

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier puder, następnie po jednym żółtku, mąkę i kakao. Masę rozsmarować na całej blasze wyłożonej papierem do pieczenia na grubość 0,5 cm. Piec w 180 stop. C przez około 10 minut. Można teraz przystąpić do przygotowania masy. 150 ml śmietany zagotować, dodać czekoladę i 175 g chałwy, a resztę pokroić w kostkę i odłożyć. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl. gorącej wody celem rozpuszczenia, następnie wlać do ciepłej masy chałwowej. Przestudzić. Ubić resztę śmietany, dodac powoli do masy. Półokrągłą formę, o wymiarach 30x10 cm, posmarować masłem, obsypać wiórkami kokosowymi. Dociąć biszkopt tak, aby wyłożyć całą formę. Wylać masę , poukładać na całej długości kosteczki chałwy. Przykryć od góry prostokątem z biszkoptu 30x10 cm. Zawinąć całość szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyciągnąć z formy i pokroić w plastry, udekorować plastrami pomarańczy.

Zdjęcie - Ciasto chałwowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów