Serowe cappuccino
- SKŁADNIKI:
- ** okrągłe biszkopty – 2 op
- ** masło – 200 g
- ** żółtko – 3 szt
- ** cukier puder – 4 łyżki
- ** mleko w proszku – 2 szkl
- ** ser biały wiaderkowy – 500 g
- ** żelatyna – 3 łyżki
- ** kawa rozpuszczalna – 3 łyżeczki
- ** mleko – 70 ml
- DODATKOWO :
- ** kakao – cukier puder do posypania
Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką Latte z mnóstwem puszystej pianki , jak również słodkiego cappuccino , dlatego ciacho o tym smaku musiało zagościc u mnie w kuchni. Zrobiłam raz , drugi , trzeci – za każdym razem znikało w tempie błyskawicznym i do tego stopnia posmakowało rodzince , ze teraz jest to jedno z tych ciast , które najczęściej goszczą u mnie w domu – czy to na rodzinnych imprezach czy na osłodę szarych dni.
Ciasto nie wymaga pieczenia , dlatego też przygotowuje się e błyskawicznie.
Efekt końcowy wynagrodzi to , że trzeba na nie troszkę poczekac aż zastygnie.
Biszkopty nasączone słodką kawą cappuccino pokryte puszystą serową pianką z dodatkiem mleka w proszku i obsypane kakaem i cukrem pudrem tworzą obłędną całośc , która z całą pewnością zachwyci nie tylko kawoszy.
Zobaczcie jak łatwo je zrobic!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Kawę rozpuszczalną zalewamy 0,5 szkl gorącej wody , dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szkl ( nie więcej ) gorącej wody , dokładnie mieszamy i odtawiamy do przestudzenia.
Blachę ( u mnie 20×24 ) wykładamy folią spożywczą.
Na dnie układamy zanurzane w kawie biszkopty.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka.
Łyżka po łyżce dodajemy ser biały , a następnie wsypujemy mleko w proszku – dokładnie miksujemy.
Masę wylewamy na blachę , wygładzamy wierzch.
Przykrywamy kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej całą noc ).
Po zastygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem i kakaem.
Smacznego!