Bardzo smaczne ciasto choć też bardzo kaloryczne, ale kiedy je spróbujemy to nie możemy się od niego oderwać. Ten smak karmelu , orzechów i delikatnej wanilii...
Dziś zapraszam na wilgotne i aromatyczne ciasto jogurtowe z wyczuwalnym akcentem bazylii, delikatną nutą limonki, zwieńczone świeżymi figami i polewą czekoladową.
Przepis na pyszne chrupiące ciasteczka który dziś przedstawiam niezmiennie przypomina mi o latach dzieciństwa. Lekko orzechowy smak uprażonych ziaren sezamu, słodycz karmelu z brązowego cukru i lekka słoność soli kryjąca się gdzieś z tyłu.
Ciasto jest bardzo smaczne – kwaśny smak śliwek jest przełamany słodką kruszonką. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto i szybko a efekt finalny jest wspaniały. Baaaaardzoooo polecaaamm!!!!!
Jeżeli szukacie przepisu na wyjątkowe ciasto na specjalną okazję, to mam tu coś dla Was. Kolorowy przekładaniec, który pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Co prawda jego przygotowanie wymaga trochę więcej czasu niż przeciętna babka ucierana, ale naprawdę warto go poświęcić - na pewno nie pożałujecie.
Nie jest to przepis dla purystów, bo w tych ciasteczkach wszystko robię niezgodnie ze sztuką;) Przede wszystkim tutaj lepiej sprawdza się margaryna niż masło. Dodaję też proszek do pieczenia. Składniki wyrabiam mikserem, a później „sklejam” wszystko na blacie. Nie schładzam też ciasta. Wałkuję od razu - miękkie, i „ciepłe”. A mimo wszystko ciastka wychodzą idealnie kruche.
Pyszne bułeczki z kokosowym budyniem, polane lukrem. Moje pierwsze skojarzenie po spróbowaniu, to pieczone pączki kokosowe - dla mnie super ! Mam nadzieję, że i Wam posmakują :-)
Na murzynka czyli ciasto kakaowe chyba nie trzeba chyba nikogo namawiać…? Na murzynka z malinami tym bardziej pewnie nie… Ten przepis różni się jednak od tradycyjnych przepisów tym, że robi się go na oleju rzepakowym i do tego w 5 minut !
Od dwóch lat myślałam o tym, by zrobić to ciasto z jagodami i w końcu się udało! :) Smakuje doskonale. Lekkie, z kruchym spodem i chrupkim wierzchem. Idealne na weekend. W tle nasze ogródkowe kwiatki, nie ma ich dużo, ale jakie pozytywne kolory.
W końcu dałam radę wejść do kuchni i coś dla Was przygotować. Zrobiłam pyszne ciasto śliwkowe według przepisu Ewy Aszkiewicz z książki "Domowe wypieki".
Przywodzi na myśl smak dzieciństwa … Babcię … zabawy w ogrodzie ….
Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego , które tak uwielbiam!