Budyń! Jedno słowo, a sprawia, że moje ślinianki automatycznie wariują :) A mleczny budyń? To dopiero szaleństwo smaku! Jest absolutnie genialny i na pewno zobaczycie na blogu jeszcze niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Z powodzeniem może zastąpić typowe masy kremowe na bazie masła - jako lżejszy, no i, jak dla mnie, smaczniejszy.
Bardzo wdzięczne, szybkie i niezwykle smaczne ciasto. W sam raz na letnie biesiadowanie. No i jeszcze mamy truskawki, więc spieszcie się, bo potem do czerwca przyjdzie nam czekać. Choć myślę, że spokojnie można użyć innych owoców.
Buszując w internecie napotkałam się na ciekawe ciasto. Mam na myśli TO ciasto. Nie dosyć, że zauroczył mnie jego wspaniały wygląd, to jeszcze nietypowe dla mnie połączenie śliwek i kokosa.
Fale Dunaju to klasyk. Ucierane ciasto waniliowo-kakaowe, owoce, no i krem lub bita śmietana. U mnie wersja z jabłkami, choć można też użyć wiśni, agrestu czy śliwek. Do tego ulubiony śmietankowy krem budyniowy, który schłodzony smakuje trochę jak pianka w ptasim mleczku, pycha!
Ciasto jest fantastyczne… nie za bardzo słodkie, za to bardzo kokosowe. Chodzi mi po głowie bardzo ekskluzywana wersja Rafaello, ale chyba poczekam z tym na jakąś specjalną okazję..:)
Zapraszam was na kawałek tego "nieba w gębie buzi". Ostrzegam, że deser jest dla prawdziwych czekoladocholików, niebiańsko kakaowy i piekielnie sycący . Jakbym miała własną kawiarnię, to ten deser na pewno by się znalazł w menu!
Wykonanie jest arcybanalne i ktoś by zauważył, że szkoda wpisu na taki wpis…a ja.., że tak sobie pozwolę…piszę go głównie po to..by pocieszyć młode matki…KOCHANE, TRZEBA dawać sobie radę !!:)
Gdy tylko obejrzałam Dziewczyny do wzięcia, wiedziałam, że prędzej czy później będę musiała przygotować krem sułtański. Nie dość, że wygląda świetnie, to jeszcze rewelacyjnie smakuje. Na pewno warto umilić sobie oglądanie tego filmu porcją (lub dwiema ) takiego kremu.
Racuszki z jabłkami to dla mnie wspomnienie popołudni spędzonych z babcią. Kiedyś zwykle zjadałam je na obiad, teraz z przyjemnością przyrządzam je również na śniadanie.
W tym roku sad wyjątkowo obfituje w gruszki. Trzeba je zatem szybko wykorzystać, aby się nie zmarnowały. A kakaowe ciasto maksymalnie wypełnione musem gruszkowym z pewnością zachwyci nie jednego smakosza tych słodkich i soczystych owoców.
Jeśli chodzi o ciastka moimi ulubionymi zdecydowanie są wszystkie te z dużą ilością orzechów i innych bakalii. Chrupiące , kruche … delikatne! Dziś ma dla Was właśnie jedne z tych ulubionych … Owsiane .. z orzechami .. żurawiną … słonecznikiem , sezamem i płatkami migdałów.