Kolorowy zawrót głowy
19 maja przypada World Baking Day. W tym roku do akcji przystąpiła Polska, a wśród blogów reprezentujących nasz kraj znalazła się również Eksplozja smaku. Czuję się zaszczycona mogąc być ambasadorką WBD. W tym roku hasłem przewodnim dla WBD jest Bake brave czyli odważne pieczenie. Jeśli zajrzycie na stronę projektu zobaczycie wspaniałe, misterne i fikuśne ciasta blogerek z całego świata. Wszystkie są odważne. Moje ciasto nazywa się Kolorowy zawrót głowy ponieważ piekłam je w marcu kiedy zima wciąż nie odpuszczała a ja byłam spragniona wiosny, słońca i wysokich temperatur. Takie kolorowe ciasto rozweseliło nam tamte smutne dni. Na stronie WBD znajdziecie 100 wspaniałych przepisów i zachęcam Was do wypróbowania tego, który przypadnie Wam do gustu.
Składniki na biszkopt:
- 125 g margaryny
- 150 g cukru
- 170 g mąki
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
Składniki na kolorowe pianki:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 5 galaretek o różnych kolorach
Margarynę utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao dodawać do masy na przemian z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30-35 min. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół.
Galaretki rozpuścić w szklance wody. Należy to zrobić z godzinnym odstępem, żeby wcześniejsza warstwa zdążyła zastygnąć zanim wylejemy następną.
Ubić 125 ml śmietanki, ale nie na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na połowę biszkoptu i wstawić do lodówki. Kiedy masa jest już zastygnięta postąpić tak samo z kolejną warstwą. Wyłożyć drugą połowę biszkoptu i kolejno wylewać następne warstwy śmietankowo-galaretkowe. Wierzch zalać tężejącą galaretka i wstawić do lodówki.
Smacznego:)