Krówka
Bardzo smaczne ciasto choć też bardzo kaloryczne, ale kiedy je spróbujemy to nie możemy się od niego oderwać. Ten smak karmelu , orzechów i delikatnej wanilii...
Ciasto na jeden placek: ( upiec dwa placki, każdy pieczemy oddzielnie )
4 JAJKA
200 g ORZECHÓW WŁOSKICH MIELONYCH
1 SZKLANKA CUKRU
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 SZKLANKA ŚMIETANY KREMÓWKI 36%
1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO SŁODZONE(533) + 100 g MASŁA
1 LITR MLEKA
1 SZKLANKA CUKRU
5 ŁYŻEK MĄKI ZIEMNIACZANEJ
5 ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ
1 ŁYŻKA EKSTRAKTU WANILIOWEGO
100 g MASŁA
200g ORZECHÓW WŁOSKICH
50 g MASŁA
5 ŁYŻEK MIODU
Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem na puszek następnie dodać orzechy,proszek i odstawić. Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu masy orzechowej i dalej delikatnie ubijać. Wylać wszystko na blaszkę i piec 30 minut do suchego patyczka.
Tak samo postępować z drugim plackiem.
Puszkę mleka ugotować w garnku 2,5 godziny na karmel, odstawić do wystygnięcia. Zimny karmel rozmiksować z masłem na jednolita masę i połową posmarować pierwszy biszkopt.
Kremówkę ubić na sztywno i posmarować ciasto.
Ugotować budyń : wlać trzy szklanki mleka do garnuszka z cukrem i ekstraktem wanilii - zagrzać. Do miski wlać resztę mleka i wymieszać z mąkami - wlewać do mleka na gazie gdy zacznie się gotować ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Budyń zostawić do wystygnięcia , letni budyń zmiksować z masłem i wstawić do lodówki by lekko stężało. Gdy krem budyniowy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto. Na to kładziemy drugi placek i smarujemy wierzch karmelem. Wstawić do lodówki i w międzyczasie przygotować orzechy.
Cukier wsypać do garnuszka i z karmelizować, wrzucić do tego orzechy . Podsmażać na małym ogniu do dopóki masa nie stanie się gęsta - uważać aby nie przypalić. Wylać na folię aluminiową i delikatnie przekładać orzechy na górę ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego
i jeszcze kilka faotek...