Ciasto ze śliwkami

W końcu dałam radę wejść do kuchni i coś dla Was przygotować. Zrobiłam pyszne ciasto śliwkowe według przepisu Ewy Aszkiewicz z książki "Domowe wypieki". Nieco spóźniłam się na kolejny odcinek wspólnego gotowania, ale Panna Malwinna i Maggie pozwoliły mi dołączyć do ich śliwkowych wypieków. Koniecznie zajrzyjcie do nich na blogi po przepisy na inne jeszcze pyszniejsze ciasta śliwkowe.

 

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm:

3 jajka

szklanka cukru pudru

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

2 łyżki wrzącej wody

łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki pełnego mleka – u mnie 2%

1/3 kostki masła w temp. pokojowej – u mnie 1/3 szklanki oleju słonecznikowego

ok. 0,5 kg śliwek węgierek

tłuszcz do wysmarowania formy

 

1. Żółtka ucieramy wraz z 1/2 szklanki cukru pudru. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałą 1/2 szklanki cukru.

2. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wrzącą wodę, rozprowadzamy, dodajemy proszek do pieczenia i mleko. Wyrabiamy robotem kuchennym dodając masło/olej oraz żółtka z cukrem.

3. Do wyrobionego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy np. łyżką drewnianą.

4. Wylewamy ciasto do natłuszczonej formy.

5. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek.

6. Wstawiamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.

7. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Tags: śliwki

Kategorie przepisów

Podobne przepisy